Дали бързооборотното обзавеждане е новата „бърза мода“?

0
54
Източник: UN

Сметищата се претрупани с изхвърлено евтино домашно обзавеждане и декорация.

Близо половината от отпадъците от изхвърлено обзавеждане се изгарят в пещи за отпадъци или са изхвърлени в сметища.

Бързата мода влезе под светлините на прожекторите през последните години чрез усилията на потребителите все повече да избягват покупките на масово произвеждано евтино облекло.

Сега има нов развиващ се пазар, вреден за околната среда. „Бързото деко“ , както беше наречен в скорошен доклад, се отнася до евтиното обзавеждане и декорации за дома. Както облеклото, те са евтина имитация на последните модни тенденции във висшата мода и се заменят бързо от следващата вълна.

Бързото деко е толкова вредно за околната среда, колкото бързата мода

В скорошен доклад Френските асоциации за защита на околната среда (Zero Waste France, Les Amis de la Terre and the Réseau National des Ressourceries et Recycleries) предупредиха за нарастващото въздействие на „бързото деко“ върху околната среда, създаващ екологичен проблем, сравняващ се с този на бързата мода. Авторите на доклада посочват, че бързото деко и бързата мода следват един и същ бизнес модел: производство на огромни количества евтини продукти и бързо обновяващи се колекции. Комерсиалните празници като Св. Валентин и Денят на майката се използват, за да се пускат нови колекции и да се стимулират покупките. Както при модата, те използват социалните мрежи за насърчаване чрез видеа на „разопаковане“, в които се показват определени артикули и се говори за тези покупки. Този бизнес модел е използван от търговски вериги като Zara Home, H&M и Shein. „Очевидно гигантите в бързата мода, електронната търговия и масовия пазар, но и навлизащите на този пазар нови играчи са направили всичко възможно, за да засилят тази тенденция с цел максимална печалба и разрушителни последствия за планетата“, каза Полин Дебрабандер, координатор на Zero Waste France.

Бързата мода – екологична и трудова катастрофа

Бумът на бързото деко по време на Ковид пандемията

По времето на пандемията много хора инвестираха в подновяването на обзавеждането за дома, което доведе до бум на покупките. Проучване, публикувано във френския вестник Les Échos показва, че в периода между 2017 г. и 2022 г., бройката на артикулите за обзавеждане, пуснати на френския пазар се е увеличила с 88 процента. Даже и сега, 46 на сто от купувачите на продуктите за декорация на дома подновяват елементи от всекидневните си поне веднъж в годината.

С нарастването на покупките, нараства и количеството на отпадъците. Между 2014 г. и 2020 г. количеството на отпадъците от обзавеждане във Франция се е удвоило.

Днес еко-организациите събират 1,3 млн. тона отпадъци от обзавеждане. Близо половината от тях не могат да бъдат използвани повторно, не могат да се поправят или рециклират и се изгарят в пещите за отпадъци или изхвърлят на сметищата.

„Изправени пред пренасищането със стоки, секторът за декорация на дома избира да увеличи темпа на производство до нива, които  не са устойчиви за планетата, винаги с една и съща цел: създаване на желание за задоволяване на повърхностни потребности“,  каза Пиер Кондамин, от екологичната организация Friends of the Earth – Франция. „Във време, когато лимитите на планетата са надхвърлени, се нуждаем спешно от регулации в сектора, за да се ограничи прекомерното използване на ресурси.“

Природозащитни групи се застъпват за повторна употреба и ремонт

Организациите за защита на околната среда искат „бързото деко“ да бъде заместено от култура за повторна употреба и ремонт. Според изчисления на Европейската мрежа на социалните предприятия за повторна употреба (RREUSE), нейни членове са успели да спасят около 1 млн. тона стоки и материали от сметища през 2022 г.. Това е спестило еквивалента на годишните въглеродни емисии на 108 хил. европейски граждани.

 

Източник: EURONEWS

Превод: Ани Тодорова