Анджелина Джоли: „Липсата на успех в Сирия засяга всички ни“

0
844
06-19-2013angelinajolie
UNHCR/O. Laban-Mattei

След като сирийският конфликт навлезе в петата си година, е срамно, че дори основните условия за пълен достъп на хуманитарната помощ, не са изпълнени. Това заяви наградената с Оскар актриса и Специален пратеник за бежанците към ВКБООН, Анджелина Джоли, в края на миналата седмица.

„Дълбоко обезпокоително е, че международната реакция не може да предостави това, което е необходимо, за да се сложи край на конфликта в Сирия“, заяви Анджелина Джоли.

Според ООН, над 220 000 сирийци са били убити, а почти половината от мъжете, жените и децата в страната, са били принудени да напуснат домовете си, след като конфликтът в Сирия избухна през март 2011 г. Повече от четири милиона души са потърсили убежище в съседни страни, а други 7,6 милиона са разселени, в рамките на Сирия.

ВКБООН заяви, че повече от над четири милиона сирийски бежанци в съседните страни, не виждат перспектива за завръщането си у дома в близко бъдеще и има оскъдна възможност да рестартират живота си в изгнание, тъй като много от тях живеят в несигурни жилища и в бедност.

„Отвратително е, че престъпленията извършени срещу сирийския народ ежедневно, остават безнаказани. Неуспехът да се прекрати тази криза засяга всички нас“, заяви Аджелина Джоли, призовавайки правителствата по света да оставят настрана различията си и да опитат отново да решат конфликта в политическо отношение. „Хората имат право да се чувства объркани и ядосани, че Съветът за сигурност на ООН изглежда неспособен да реагира на най-тежката криза от XXI век“.

Тя също така призова за спешни мерки, за да се демонстрира сериозността на международната общност е сериозно за случващото се в Сирия, „за да покаже, че няма да си затваряме очите за военните престъпления и че няма да изоставим бежанците, разселените и оцелелите“.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова