Предстои конференция по повод Международния ден за изкореняване на бедността

0
397

На 17 октомври 2022 г., понеделник, от 9:30 часа във Френския институт в България, (София, пл. „Славейков“ №3) сдружение „Лекари на света” съвместно с Европейската антибедност мрежа – България организира конференция по повод Международния ден за изкореняване на бедността с подкрепата на Посолството на Франция в България.

30-годишнината от отбелязването на деня навсякъде по света минава под мотото „Достойнство за всички на практика“. Човешкото достойнство не само е основно право само по себе си, но е и в основата на всички други права.
Неравенството във възможностите, включително достъпът до ключови грижи, и неравенството между половете продължават да съществуват, докато неравенството в доходите рязко се увеличава и всяка година разликата между богатите и бедните става още по-голяма.

Бедността и неравенството обаче не са неизбежни. Те са резултат от умишлени решения или бездействие, които лишават от права най-бедните и маргинализираните в обществото и нарушават техните основни права. Тихото и продължително насилие на бедността – социално изключване, структурна дискриминация и обезвластяване – затруднява измъкването на хората от капана на бедността.

Бедността не е само икономически проблем, а многоизмерно явление, което включва липсата както на доходи, така и на основни възможности за достоен живот, като подсилва редица лишения:
▪ опасни условия на труд
▪ негодни за обитаване жилища
▪ липса на питателна храна
▪ неравен достъп до правосъдие
▪ липса на политическа власт
▪ ограничен достъп до здравни грижи

Данни от Евростат показват, че в България 31,7% от населението, или 2 193 000 души, живеят в риск от бедност и социално изключване, на второ място в ЕС. Всяко трето дете е засегнато.
Страната ни демонстрира и най-високите нива на доходни неравенства в ЕС, като разликата между бедни и богати у нас е цели 7,45 пъти. 23,7% от домакинствата не могат да поддържат дома си достатъчно топъл – най-висок процент в целия ЕС. 10,2% от децата живеят в жилища без баня, на второ място след Румъния. 37,9% от населението живее в пренаселени жилища.

В конференцията ще вземат участие български и чуждестранни експерти, които ще споделят своя опит и препоръки.
Участието става с предварителна регистрация на този линк: https://forms.gle/JjetyxT2fUmXQi5K8