Провеждат ли се преговори между САЩ и Иран за ядрена сделка?

0
239
Изображение: Магдалина Бозукова

През последния месец редица международни медии като Иран Интернешънъл, “Мидъл Ийст Ай” и други съобщиха за преговори между Иран и САЩ за предполагаема ядрена сделка, както и за усилия от страна на Иран за подобряване на външните отношения на страната.

Стана ясно, че представители на САЩ и Иран провеждат преговори при закрити врата, включително непреки разговори в Оман, за намаляване на напрежението в региона в опит да ограничат ядрената програма на Техеран.  САЩ се опитват да намалят напрежението в американско-иранските отношения и да намалят риска от военен конфликт. Според медиите Вашингтон се опитва да постигне ограничаване на ядрената програма на Техеран, както и споразумение за освобождаване на американски затворници. От своя страна Иран иска освобождаването на 2,5 млрд. евро, блокирани от санкциите.

Официална  информация за естеството на разговорите между двете страни липсва след поредица от неуспешни опити за подновяване на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма (СВПД) от 2015 г., подписан във Виена от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН – Съединените щати, Обединеното кралство, Русия, Франция и Китай, както и от Германия и Европейския съюз. Ядреното споразумение от 2015 г. цели да ограничи дейността на Иран по обогатяване на уран и да затрудни Техеран в разработването на ядрени оръжия. Сделката се разпадна, след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от знаковото споразумение преди пет години и наложи едностранни санкции като част от така наречената от него кампания за „максимален натиск“ срещу Иран.

Международните информационни източници съобщават противоречиви данни за напредъка на американско-иранските ядрени преговори. Израелският всекидневник “Хаарец” по-рано през месеца съобщи, че ядрените преговори между САЩ и Иран напредват бързо.

Според специализирания сайт “Мидъл Ийст Ай” на територията на САЩ са се провеждали преки преговори между Робърт Мали, специален пратеник на САЩ за Иран, и иранска делегация, водена от Амир Саид Ирвани. “Мидъл Ийст Ай” отбелязва също, че Ирвани е „наскоро назначеният посланик на Иран в ООН, който също така изигра ключова роля в началните етапи на преговорите за помирение между Иран и Саудитска Арабия в Багдад“. От друга страна, от “Ройтерс”  отбелязват, че официални лица както във Вашингтон, така и в Техеран, са отрекли достоверността на доклад на “Мидъл Ийст Ай”, в който се твърди, че е постигнат напредък към временна ядрена сделка.  

Едно от основните послания от страна на САЩ е било насочено към възпирането Иран да обогатява до 90% уран – нивото, необходимо за производство на ядрено оръжие. 

Друг признак, който подсказва за преговори за ядрена сделка е неотдавнашната договореност между Иран и САЩ, която позволи на Иран да получи дължимите плащания по дълга от Ирак. 

Друго искане на САЩ, освен да налагането на  ограничения на иранските ядрени и оръжейни програми, е да осигурят освобождаването на американците, затворени в Иран и  да ограничат предполагаемата роля на Иран във войната между Русия и Украйна и да се опитат да стабилизират енергийния пазар и цените на петрола.

Временното споразумение би било от полза и за двете страни, защото не би изглеждало като допускане на големи отстъпки от нито една от тях, а също така няма да се нуждае от одобрението на Конгреса на САЩ, където мнозина се противопоставят на приемането на исканията на Иран заради предполагаемата му военна помощ за Русия с безпилотни летателни апарати.

От своя страна Техеран твърди, че е доставил безпилотни самолети на Русия месеци преди войната, и иска бойните действия да бъдат прекратени чрез преговори.

Гледната точка на Иран за споразумението

Оформянето на ядрената сделка се основава на  иранското обещание да не обогатява уран до ниво от 90%, необходимо за производството на оръжие. Основното искане на Иран е отмяна на санкциите наложени срещу тях, както и да се прекрати международното наблюдение на ядрените им обекти.

Иран държи на позицията, че ядрената му програма е за мирни цели и че програмата му за балистични ракети не трябва да бъде включена в обновеното СВПД.

От гледна точка на Иран, потенциалното споразумение би могло да предотврати напрежението в близко бъдеще и да възпре западните страни да се опитат да задействат механизма за обратно действие на постигнатото съгласие, който има за цел да възстанови санкциите на ООН срещу Техеран, в случай че той наруши клаузите. 

Иран може също така да очаква САЩ да размразят ирански активи на стойност милиарди долари, които са  блокирани в чужбина чрез освобождаване от санкции, с клауза, че те могат да се използват само за хуманитарни цели. Неотдавна Ирак плати на Иран дължима сметка за газ и електроенергия, след като получи освобождаване от санкции от САЩ. Постигането на подобно споразумение би подобрило икономическата обстановка в Иран, като и външните отношения на страната.

Споразумението от гледна точка на САЩ

Споразумение с Иран от гледна точка на САЩ е възможно, тъй като САЩ са съгласни със сегашните нива на обогатяване на уран от Иран, които не надвишават 60% чистота. Чистотата на урана за създаване на ядрени  оръжия, трябва да бъде 90%, а според разузнавателни служби и МААЕ досега няма доказателства за подобни действия от страна на Техеран.

В допълнение при достигане на споразумение трима американски затворници също могат да бъдат освободени, ако САЩ премахнат някои от наложените от тях санкции върху Иран.

Миналата година бяха освободени двама задържани затворници, като медиите съобщиха, че британското правителство е платило на Техеран дълг от 400 млн. лири (513 млн. долара), датиращ отпреди Ислямската революция през 1979 г.

В основата на трудностите за постигане на подобно споразумение стои въпросът за ядрената заплаха. Мирът и сигурността в подобни случаи се поставя на първо място. Ако една страна притежава ядрено оръжие, това може да отключи надпревара със съседните страни, които също да поискат да се сдобият с такова. Така се увеличава рискът от пролиферация на ядрените оръжия. Подновяването на СВПД от 2015 г. се оказва трудно, но контрол над обогатяването на уран е наложителна мярка, която стои в основата на споразумение между двете страни. Достигане до подобно споразумение би означавало подобряване и на ситуацията в  в Иран, където икономическата криза се задълбочава, а инфлацията достигна 70% и местният риал загуби половината от стойността си през последната година.

 

Автор: Стела Димитрова

Източници: Iran International, Haaretz, Middle East Eye, Aljazeera, AMU Edge, Foreign Policy, Reuters