САЩ ще назначи Арктически посланик

0
259

Съединените щати, една от осемте арктически нации, планират да назначат пълномощен представител за Арктическия регион за първи път в историята си, заради нарастващото стратегическо и търговско значение на региона, се казва в изявление на Държавния департамент от 26 август.

Посланикът, чието име трябва да бъде обявено скоро, ще поддържа връзка със седем други арктически държави – Канада, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия, Швеция и Русия – тъй като „мирът и стабилността“ в региона са от „критично стратегическо значение“ за САЩ, според държавния секретар Антъни Блинкен.

Регионът е жизненоважен, защото оттеглящите се ледени шапки, резултат от покачващите се температури, отварят нови маршрути за корабоплаване. Това позволява безпрецедентен достъп до огромни петролни и минерални ресурси. Ходът на САЩ идва, след като Русия започна да създава множество военни бази на своята арктическа територия. Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг това е стратегическо предизвикателство за 30-членния алианс. Китай, който се описва като „почти арктическа“ страна, също има амбиции в региона и заяви, че възнамерява да изгради „Полярен път на коприната“.

 

Превод: Петрослава Братанова

Източник: AXIOS