Една трета от територията на Пакистан е наводнена

0
258

Смъртните случаи от огромните наводнения в Пакистан надхвърлиха 1100 от средата на юни, съобщиха официални лица. Министърът на климата на страната нарече смъртоносния сезон на мусоните „сериозна климатична катастрофа“.

 Сезонът на мусоните, който започна по-рано от нормалното тази година, връхлетя Пакистан с особено силни дъждове и отнесе повече от 500 000 жилища, 700 000 глави добитък, а нанесените щети са на близо 1.5 млн. хектара посеви. Спасителните екипи се борят да евакуират хиляди блокирани жители, засегнати от наводненията.  Кризата принуди правителството да обяви извънредно положение.

Премиерът на Пакистан Шахбаз Шариф призова за международна помощ в борбата със смъртоносните щети от наводненията в страната.

 Дъждовете тази година са най-силните от десетилетие насам. Шариф каза, че 33 милиона души са били засегнати от наводненията – около 15% от цялото население на Пакистан – и посочи за виновно „изменението на климата“.

Това обаче е само част от картината.  Строителството в райони, застрашени от наводнения, ендемичната корупция, липсата на инвестиции в жизненоважна инфраструктура, лошото отношение към околната среда и малката готовност за природни бедствия също изострят проблемите в Пакистан, когато се случат наводнения.

Превод: Петрослава Братанова

Източник: Euronews