Египет засажда 100 милиона дървета, спира използването на найлонови торбички и намалява потреблението на електричество

0
202

Египет планира действия, които да са в отговор на климатичните промени и икономическата стагнация, докато страната е на път да бъде домакин на Конференцията на ООН за климатичните промени (COP26).

Египет наскоро съобщи редица инициативи целящи да адресират проблемите с климатичните промени и икономическата стагнация, докато страната подготвя Конференцията на ООН за климатичните промени, която ще се проведе в Шарм еш-Шейх през ноември тази година.

Една от тези инициативи е засаждането на 100 милиона дръвчета във всеки мухафаз на Египет. По време на среща на Кабинета на 7 август, министър-председателят Мустафа Мадбули обяви: „Инициативата започва с обширна кампания за залесяване на двете страни на магистралите, тъй като нашата цел е да увеличим зелените дробове на египетските градове“.

На 10 август управителите на областите в страната са били инструктирани за започване на съответните действия, като изборът на видовете дървета, които биват засаждани се случва в координация с Министреството на земеделието. В съответсвие със засаждането на дръвчетата, Кабинетът преглежда и детайлите за редуцирането на използването на найлонови торбички за еднократна употреба.  

Самир Тантави, директор на проекта за изменението на климата в Програмата на ООН за развитие, заяви, „Тази инициатива помага за намаляване на парниковите газове, тъй като дърветата в световен мащаб абсорбират около 16 милиарда метрични тона въглероден диоксид годишно, а също така произвеждат кислород. Засаждането им придава и естетически вид на областта, в която се отглеждат и помага за пречистването на въздуха от задържащия се прах.“

Другата инициатива е за намаляне на потреблението на електричество в страната, включително в държавните ведомства и министерства. Правителството заяви, че планът е да се освободи газ за износ, за да се генерира печалба в твърда валута. Целта е да се изнася повече природен газ за Европа, което да генерира печалби на фона на високите цени на газа, причинени от руско-украинската криза.

На 13 август започва изпълнението на плана, като молове и магазини, заедно с държавните ведомства спират потреблението на ток след работните часове.

Египет е една от най-засегнатите държави по отношение на климатичните промени. В последно време страната страда от осезаемо покачване на температурите и природни бедствия, като наводнения през зимата. Вниманието към тези и още проблеми свързани с климатичните промени ще се повдигне на предстоящата през ноември конференция.

Превод: Елена Цанкова 

Източник: Al-monitor.com