Бан Ки-Мун и лидери от Лигата на арабските държави, с призив за помощи за Газа

1
885
607079Gaza_Reconstruct
UN Photo/Eskinder Debebe

Като изразиха дълбоката си загриженост относно положението в Газа, Генералните секретари на ООН и Лигата на арабските държави, отправиха спешен призив към дарители, да спазят и да разпределят възможно най-скоро финансовите задължения, които поеха през октомври 2014 г., по време на конференция, която целеше да даде тласък за възстановяването на разкъсвания от войната анклав.

„Тази подкрепа включва и финансиране за агенциите на ООН, които са извършвали жизненоважни операции в Газа, за да се предотврати по-нататъшното влошаване на вече бедствената хуманитарна ситуация“,  заявиха генералните секретари в съвместно изявление, издадено от говорителите им.

„Скоростта на възстановяване в Газа продължава да бъде бавна“, продължава изявлението. „Много е важно сега да се разшири обхвата на усилията за възстановяване, за да има надежда за хората в Газа и за да се осигури стабилност, на базата на международна отговорност в реконструкция и вдигане на обсадата.“

На конференцията, която се проведе на 12 октомври 2014 г. в египетската столица, Кайро, бяха обещани помощи от около 50 страни, в размер на около 5,4 милиарда долара.

В изявлението бе отбелязан и напредъка, постигнат досега в рамките на Временния механизъм за реконструкция на Газа. Досега механизмът е активирал достъп до строителни материали за около  55 000 собствениците на жилища в Газа.

Механизмът бе договорен в периода след конфликта, в опустошения от войната анклав, през лятото на 2014 г. Според скорошна оценка на ООН, над 100 000 домове бяха повредени или унищожени, което засегна повече от 600 000 души. Много хора все още нямат достъп до общинската водоснабдителна мрежа. Спиранията на тока до 18 часа на ден, са навсякъде.

От ООН заявиха, че операциите по механизма, имат готовност да бъдат увеличени, за да се улесни бързото изпълнение на големи мащабни проекти.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

Comments are closed.