Ебола е причина за смъртта на една трета от горилите и шимпанзетата

0
1230
Ebola_virus_(2)
Снимка: Wikimedia Commons

Вирусът на Ебола започва да отбелязва спад, при разпространението си в Западна Африка. Повече от 8600 души в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, станаха жертви на силно заразния вирус, като много бяха и заразените.Това е най-големият бум на Ебола досега.

Но хората не са единствените жертви на това ужасно заболяване, което се разпространява чрез контакт с кръв, пот и други телесни течности на заразен човек.

От началото на 1990 г., Ебола е причина за смъртта на голяма част от популацията на маймуни в Африка. Смята се, че една трета от горили и шимпанзета в света, са убити от вируса, който е открит през 1976 г.

Организацията WWF смята, че има около 100 000 горили, останали в дивата природа, докато останалите шимпанзета са между 150 000 и 250 000.

Според учените, Ебола, заедно с бракониерството и обезлесяването, е „сериозна заплаха за африканска маймуни“ и е потвърдена, като един от „важните източници на смъртност при дивите горили и шимпанзета.“ И докато ваксинацията срещу заболяването е доказано безопасна в лабораторията, тя не е разглеждана в дивата природа.

Налице са редица особено опустошителни епидемии през последните десетилетия. През 2002 г. и 2003 г., например, избухване на вируса в тогавашен Заир (днес ДР Конго), убива около 5000 горили, или близо 90% от населението. Едно огнище на Ебола сред популацията от  шимпанзета, в Националния парк „Таи“ в Кот д’Ивоар, в началото на 1990 г. също е довело до значителна загуби на живот. В средата на 90-те години, повече от 90% от популацията на маймуни в Националния парк „Минкебе“ в Габон, загива по време на избухването на болестта. Популациите не се съвземат бързо, като възстановяването на едно-единствено огнище отнема няколко поколения.

„Докато вирусът на Ебола, сам по себе си, не застрашава маймуните и шимпанзетата от изчезване, то тази епидемия е намалила тяхната популация до точката, където тя вече не може да се поддържа, в лицето на бракониерство и други видове натиск“, се казва в доклад на AnimalResearch.Info.

Цялостното въздействие върху голямата популация от маймуни, на текущия бум на Ебола, все още не е известено, но ако историята е някакъв показател, вероятно ще трябва да се страхуваме от най-лошото.

 

Източник: Global Post

Изготвил: Светослава Димитрова