Четворката за мира в Близкия изток призовава за възобновяване на преговорите

0
886
564323-quartet
UN Photo/Eskinder Debebe

Европейският съюз, ООН, САЩ и Русия, представляващи дипломатическата четворка за мира в Близкия изток, призоваха за възобновяване на преговорите между Израел и Палестина, при това „възможно най-скоро“ и препоръчаха финансирането от спонсори, за да се ускори възстановяването на Газа, „да отговори на основните нужди на палестинското население и да гарантира стабилност. “

Това изявление бе последвано от дискусии през уикенда, в Мюнхен, Германия, от ръководителите на четворката – руския външен министър Сергей Лавров, държавния секретар на САЩ Джон Кери, върховния представител за общата външна политика и политиката на сигурност на Европейския съюз (ЕС), Федерика Могерини, и заместник генералният секретар на ООН, Ян Елиасон, представляващ Генералния секретар на ООН, Бан Ки-Мун.

„Устойчивият мир изисква стремежа на палестинците за държавност и суверенитет и стремежа на израелците за сигурност, да бъдат постигнати чрез преговори, основаващи се на решението за двете държави“, се казва в изявлението.

Четворката също изрази дълбоката си загриженост от „трудната ситуация в Газа, където темповете на възстановяване трябва да се ускорят, за да се отговори на основните нужди на палестинското население и да се гарантира стабилност“ и „подчерта, че средствата от спонсори са от решаващо значение.“

Четворката изрази подкрепа си за скорошното съвместно писмо от Египет и Норвегия, както и съвместната декларация на генералните секретари на ООН и Лигата на арабските държави, които призоват спонсори да изплатят възможно най-скоро своите финансови задължения, поети в на конференцията в Кайро през октомври 2014 г., включително и финансирането на агенциите на ООН, които извършват жизненоважни операции в Газа, както за бежанците и така и за небежанското население.

Четворката също припомни значението на арабската инициатива за мир – с визията си за цялостно разрешаване на арабско-израелския конфликт – и жизненоважната роля на арабските партньори.

Групата изразиха благодарност за неуморната работа на напускащия Специален координатор на ООН за близкоизточния мирен процес, Робърт Сери. Неговият пост ще заеме Николай Младенов, досега ръководител на Мисията на ООН в Ирак.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова