Бан Ки-Мун и Съветът за сигурност осъдиха убийствата на 21 египетски коптски християни в Либия от Ислямската държава

0
819
01-16-2015Libya_Displaced
Снимка: UNHCR/L. Dobbs

Като осъдиха остро убийството на 21 египетски коптски християни в Либия от членове на Ислямска държава в Ирак и Леванта (ISIL), Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун и Съветът за сигурност на ООН заклеймиха обстрелването на лица, въз основа на религиозна принадлежност, като призоваха и либийските страни да продължат с политическия си диалог.

„Това престъпление за пореден път демонстрира бруталността на Ислямската държава, която е отговорна за хиляди престъпления и злоупотреби с хора от всички религии, етноси и националности, и без оглед на всяка основна ценност на човечеството“, заявиха членовете на Съвета за декларирани в изявлението си, в което потвърдиха решителното си осъждане за преследването на частни лица и цели общности, въз основа на тяхната религия или убеждения.

Становища на ООН последваха разпространеното видео на Ислямската държава на 15.02., изобразяващо заложници, за които се смята, че са християнски коптски работници от Египет, отвлечени от либийския град Сирт, които биват отведени на плажа, където ги убиват нападатели, въоръжени с ножове.

Като изразиха дълбоко съчувствие и съболезнования на семействата на жертвите, на правителството на Египет, както и на семействата на всички жертви на Ислямската държава, Съветът за сигурност отново подчерта, че Ислямската държава трябва да бъде обезоръжена.

Членовете на Съвета допълниха, че такива „продължителни актове на варварство, извършени“ от Ислямската държава не ги плашат, а по-скоро засилват тяхната решимост, че трябва да има общи усилие между правителства и институции, включително и тези в региона, които са най-засегнати, „за да бъдат преборени Ислямската държава, Ансар ал-Шариа… И всички други… организации, свързани с Ал Кайда“.

Като настоя за незабавно, безопасно и безусловно освобождаване на всички онези, които са заложници на Ислямската държава, Ансар ал-Шариа и всички други, свързани с Ал Кайда, Съветът подчерта необходимостта от привеждане на извършителите на тези осъдителни актове на тероризъм, пред правосъдието и призова всички страни, в съответствие с техните задължения, съгласно международното право и съответните резолюции на Съвета за сигурност, да си сътрудничат активно с Либия, Египет и всички други съответни органи в това отношение.

От своя страна, Генералният секретар също осъди последните убийства, извършени от Ислямската държава. В своето изявление той също осъди обстрелването на хора, въз основа на тяхната религиозна принадлежност.

„Генералният секретар изразява своите съболезнования на семействата на тези, които са загубили живота си, в резултат на това варварско деяние и на правителството на Египет,“ се казва в изявлението.

Бан Ки-Мун потвърди, че продължаващият диалог в Либия „е най-добрата възможност да се помогне на страната, за да преодолее досегашната криза. Само чрез диалог либийският народ може да изгради държава и институции, които да бъдат в състояние да се изправят срещу тероризма.“

В своето изявление, членовете на Съвета за сигурност, потвърдиха пълната си подкрепа за Специалния представител на Генералния секретар, Бернардино Леон, който е посредник на тези преговори, на които първите два кръга бяха организирани от Службата на ООН в Женева и които през миналата седмица се преместиха в Либия.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова