Бан Ки-Мун изрази съболезнованията си от жертвите на бедствия в Афганистан

0
939
01-02-2015Afghan_Wedding
Снимка: UNAMA/Aurora V. Alambra

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, заяви, че е дълбоко потресен от човешките загуби в Афганистан, в резултат на лавини, свлачища и наводнения в северната част на страната, включително и в провинциите Кабул, Парван, Панджшир, Каписа, Бадакшан и Нуристан.

Според съобщения в медиите, снежните бури започнаха във вторник (24.02.) и продължиха до четвъртък (26.02.), причинявайки някои от най-лошите лавини в продължение на десетилетия и  смъртта на около 180 души. Броят на жертвите се очаква да нарасне.

Бан Ки-Мун отправи искрените си съболезнования на народа и правителството на Афганистан, особено на тези, които са загубили членове на семейството си, приятели, домове и поминък в тези бедствия.

Агенции на ООН и хуманитарни партньори реагираха бързо, за да окажат подкрепа на правителството на Афганистан при оказване на помощ на тези, които са били изселени.

Те също така оказа подкрепа и при планирането на извънредни ситуации, за да се подобри издръжливостта на семействата и общностите в по-дългосрочен план.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова