Бан Ки-Мун назначи нов ръководител на Мисията на ООН в Централноафриканската република

0
761

597023CAR_Parfait

UN Photo/Loey Felipe

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, обяви назначаването на Парфейт Онанга-Анйанга от Габон като негов Специален представител за Централноафриканската република и ръководител на Мисията за стабилизиране на ООН в страната, известна като MINUSCA.

Парфейт Онанга-Анйанга заема позицията, след генерал-лейтенант Бабакар Гайе от Сенегал, който подаде оставка на 12 август заради обвинения в сексуално насилие и експлоатация срещу миротворци в MINUSCA.

Генералният секретар е благодарен за дългата и впечатляваща служба в полза на обществото в  ООН на генерал-лейтенант Гайе, особено през последните две години, по време на критичен период в Централноафриканската република.

Парфейт Онанга-Анйанга има няколко години опит с ООН в засегнати от конфликти области, включително и като ръководител на Службата на ООН в Бурунди (BNUB), като най-скоро служи като Помощник генерален секретар, старши координатор на широкообхватни системи в Бурунди, в допълнение към ролята си на координатор в централата на ООН в отговор на кризата Боко Харам.

От 2007 г. до 2012 г. е директор на Службата на Заместник генералния секретар на ООН. Преди това Парфейт Онанга-Анйанга е Специален съветник на президента на шестдесетата и шестдесет и първата сесии на Общото събрание на ООН (2005–2007). Преди това е бил началник на кабинета на председателя на петдесет и деветата сесия на Общото събрание.

В периода  1998–2004 г., той заема различни политически и ръководни длъжности в Подготвителната комисия на Организацията по Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити във Виена и Ню Йорк. По-рано в кариерата си, той е бил действащ секретар на Постоянния консултативен комитет на ООН по въпросите за сигурността в Централна Африка и служи като Първи съветник по разоръжаването и политическите въпроси към Постоянното представителство на Габон към ООН в Ню Йорк.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова