САЩ планира увеличение на операциите с дронове

0
1313
Снимка: Pixabay

 

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Пентагонът възнамерява да увеличи броя на полетите на американски дронове над конфликтни зони в следващите четири години. Говорителят на отбранителния отдел, капитан Джеф Дейвис, сподели, че безпилотните операции ще са с 50 % повече през 2019 г.. Днес полетите наброяват между 60 и 65 на ден, а съгласно новия план броят им ще скочи до 90.

„Наблюдаваме огромно търсене на съоръженията от страна на наши командири от всички краища на света.“ – заяви пред репортери капитан Дейвис.

Дроновете се изпозлват в битки в Сирия и Ирак срещу Ислямска държава, в конфликта в Афганистан, срещу други екстремистки групировки като Ал-Шабаб в Сомалия и с разузнавателни цели в Океания. Планът за подсилване на военновъздушните способности става публично достояние, въпреки че висш офицер от ВВС на САЩ предупреди, че екипите, отговарящи за полетите, са на ръба на възможностите си.

Говорителят на отбранителния отдел на Пентагона заяви в тази връзка, че операциите ще бъдат извършвани не само от ВВС, но и от редовната армия, звеното за специални операции и дори от доставчици. По този начин ВВС ще може да продължи да осигурява по около 60 полета дневно. Дейвис призна и за нужда от още анализатори в разузнаването, които да работят върху събираните видеоматериали, чиито брой ще се увеличи със зачестяването на разузнавателните полети.

Изготвил: Даниел Янев

Източник: The Telegraph