Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси предупреждава за задълбочаване на кризата в Сирия

0
1085
UN Photo/Loey Felipe

 

UN Photo/Loey Felipe
UN Photo/Loey Felipe

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О’Брайън съобщи в понеделник, че конфликтът в Сирия продължава да ескалира, задълбочавайки хуманитарната криза в страната.

„Ужасен съм от абсолютното пренебрегване на цивилния живот от страна на всички участници в конфликта. Нападенията срещу цивилни са противозаконни, неприемливи и трябва да бъдат прекратени. Призовавам всеки, който се ангажира с насилие, да пази гражданите и да се съобразява с международното хуманитарно право.“ – сподели О’Брайън в края на тридневното си посещение в Сирия.

Държавата от Близкия изток се намира в ситуация на гражданска война от 2011 г. насам. Според О’Брайън броят на жертвите е най-малко 250 000 души, ранените са повече от милион, а почти половината население е било принудено да смени местожителството си.

Тази неделя, въздушни удари на правителствените войски над контролирания от бунтовници град Доума причиниха смъртта на 82 души. Ранените от нападението пък наброяват поне 250 според информация на Сирийската обсерватория за човешки права (СОЧП).

Предупреждавайки, че сирийският конфликт поставя под въпрос сигурността в региона, заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси отправи апел към международната общност за повече усилия. Той изрази съжаление, че отделените за хуманитарна дейност средства възлизат на едва 30 % от необходимите.

„Трябва да дадем тласък на политическо разрешаване на проблема, защото решение чрез военни действия не се намира. Не съществува дори хуманитарно решение. Ние можем да правим всичко възможно за предпазването на живота на цивилното население, но каквото и да предприемем, то никога няма да бъде достатъчно.“ – добави към опасенията си О’Брайън.

Изготвил: Даниел Янев

Източник: CNN