Съединените щати откриха посолство в Куба

0
1092

 

Flag_of_Cuba.svg

Американско посолство отвори врати в Куба след 54 години прекъсване. На церемонията присъства американският държавен секретар Джон Кери, който призова за политическа промяна в страната. Кери е първият американски държавен секретар, който посещава Куба от 70 години насам. Развяването на американския флаг над посолството е символ на историческата стъпка, която двете държави предприеха, а именно – възстановяването на дипломатическите отношения помежду си.

До откриването на американското посолство в Хавана се стигна след близо 18-месечни преговори, които имаха за цел да подобрят влошените отношения между двете държави, завещани от Студената война. Процесът по възстановяване на дипломатическите отношения беляза исторически развой през декември, когато лидерите на двете държави, Раул Кастро и Барак Обама, обявиха възстановяването на американо-кубинските отношения. Въпреки успехите постигнати след преговорите, кубинското общество трябва да извърви дълъг път преди окончателно да постигне добри отношения със Съединените щати. За това напомни и Кери при посещението си в кубинската столица. Държавният секретар подчерта, че започва нова ера в американо-кубинските отношения, но кубинското правителство трябва да гарантира човешките права и наличието на демокрация. Джон Кери добави още, че американците са уверени, че за кубинския народ е най-добре да живее в демокрация и да бъде свободен да избира своите лидери.

Вдигането на ембаргото наложено на Куба обаче все още остава неразрешен въпрос. Според Кери, Конгресът на Съединените щати, няма да подкрепи вдигането на ембаргото, ако страната не докаже, че ще спазва човешките права.

Кубинските дисиденти обаче, остават скептични по отношение на драстичните промени, които Кери предвещава, че трябва да бъдат направени. Според тях, Кастро едва ли ще даде път на демократичните свободи.

Източник: Reuters (14.08), Reuters (15.08)

Изготвил: Екатерина Димитрова