ООН осъди „малодушната“ терористична атака на пазар в Багдад

0
1084

08-13-2015Baghdad_Iraq

Снимка: UNAMI

Действащият ръководител на Мисията на ООН за подпомагане на Ирак осъди категорично вчерашното (13.08.) бомбено нападение на пазар в източния Багдад, като според първоначалните данни са загинали най-малко 45 души, за които Ислямската държава в Ирак и Леванта (ISIL) е поела отговорност.

В изявление, публикувано от Мисията, известна като UNAMI, Заместник специалният представител Дьорд Бъстзин осъди „опустошителната“ бомбена така над камион в пазара Джамеела в Садр Сити, в източната част на Багдад и уби най-малко 45 души, а рани десетки други.

„Тези цифри са очаква да нараснат“, се казва в изявлението и г-н Бъстзин добавя: „Напълно осъждам това отвратително и подло нападение, насочено към невинни цивилни, включително много деца, на обществено място каквото е пазарът“.

Осъждайки атаката като „безразборен терористичен акт“, насочена към отслабване решимостта на иракския народ, той допълни: „Няма съмнение в съзнанието ми, че терористите няма да успеят“.

Г-н Бъстзин изрази дълбокото си съчувствие и съболезнования на жертвите и техните семейства, и призова извършителите на престъплението да бъдат бързо предадени на правосъдието.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова