Бан Ки-Мун назначи Стивън О‘Брайън за Заместник генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси

0
2339

03-09-2015Stephen_ObrienНа 09.03., Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, обяви назначаването на Стивън О’Брайън от Обединеното кралство като заместник генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси, Службата за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) и координатор на спешна помощ.

Стивън О’Брайън наследява Валери Амос, също от Обединеното кралство изрази изключителната си благодарност към Валери Амос, за нейните изключителни заслуги към Организацията на обединените нации и хуманитарната общност, като неуморно се застъпваше за хората по света, в най-голяма нужда.

В изявление, говорителят на Генералния секретар заяви, че Стивън О’Брайън има богат опит в многостранната дипломация и застъпничество за поста, заедно с международно лидерство и управление.

Като хуманитарен застъпник с повече от 20 години опит в международното развитие и здравеопазването, Стивън О’Брайън се очаква да допринесе иновативни и стратегически идеи за ролята си. Член на парламента на Обединеното кралство, сред значимите постове на Стивън О’Брайън, са парламентарен заместник-държавен секретар за международно развитие между 2010 и 2012 г., както и основаването и председателстването на Парламентарната група на за  малария и пренебрегнатите тропически болести от 2004 г. насам.

Наскоро той спечели наградата на шампиони в действие за 2014 г., с лидерството си в мобилизирането на кампаниите срещу малария и пренебрегваните тропически болести, като пое редица граждански инициативи, по-специално като глобален застъпник на партньорството за прекратяване на маларията на Организацията на обединените нации/ Световната здравна организация и патрон на „Без повече малария-Великобритания“.

Стивън О’Брайън, квалифициран и по-рано практикуващ адвокат, има диплома по право от университета в Кеймбридж.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова