Смъртната присъда във Флорида ще бъде преразгледана от Върховния съд на САЩ

0
1282

 

law-1063249_960_720
Снимка: Pixabay

През 1998 г. във Флорида Тимъти Хърст е осъден за убийството на своя мениджър в ресторант за бързо хранене. Впоследствие той е осъден на смърт с гласове 7 за и 5 против, което означава, че 5 от съдебните заседатели не са смятали, че Хърст трябва да бъде екзекутиран.

Флорида е един от двата щата в САЩ, който позволява екзекуции в случаите, когато съдебните заседатели не са единодушни при обявяване на присъдата. Това обаче може да се промени, след като в понеделник Върховният съд обяви, че ще преразгледа условията за смъртната присъда в щата. Алабама е другият щат, който позволява изпълнението на смъртна присъда, при липса на единодушие между съдебните заседатели.

Преразглеждането на Върховния съд идва след обжалване, подадено от Хърст. То твърди, че щатът Флорида не е взел под внимание умствената нестабилност на Хърст при определяне на присъдата. Друг аргумент е, че обявяването на смъртна присъда без единодушие на съдебните заседатели, е противоконституционно.

Обжалването на Хърст също поставя под съмнение дали заседателите трябва да отсъждат смъртно наказание, когато подсъдимият има умствена изостаналост. В момента във Флорида позицията на съдебните заседатели е само препоръка към съдията, който взема окончателното решение.

„В сферата на смъртната присъда, докато голяма част от щатите са одобрили спектър от методи за изпълняване на смъртната присъда, Флорида остава уникална, тъй като не изисква единодушие нито за съдебно решение, нито за препоръка за смъртна присъда или за отежняващите обстоятелства, които оправдават присъдата“, казва петиция подадена през декември от адвоката на Хърст.

За първоначалната присъда на Хърст съдебните заседатели гласуваха 11 на 1 за препоръка за смъртно наказание и съдията се съгласи с решението им. След последвало обжалване, което твърди, че Хърст е умствено изостанал, последва гласуване от други съдебни заседатели, които отново препоръчаха смъртна присъда, но този път с гласове 7 на 5.

Делото на Хърст ще се разгледа от Върховния съд по време на следващата съдебна сесия, която започва през октомври.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: Independent