Нов закон в защита на жените в Бразилия

0
1132
Stop_Violence_Against_Women_06
Снимка: Wikimedia Commons

На 9 март президентът на Бразилия Дилма Русеф подписа нов закон, с който убийството на жена ще се наказва с 12 до 30 години затвор. В закона се предвиждат по-строги мерки, когато престъплението е извършено по време на бременност или до 3 месеца след раждането. Колко е строго наказанието зависи и от възрастта на жертвата – съдиите ще бъдат по-строги при случаи с момичета под 14-годишна възраст или жени над 60-годишна възраст.

В свое изказване на 8 март по случай Международния ден на жената Дилма Русеф коментира новите санкции и напомни, че жертвите на изнасилване в Бразилия са повече от 500 000, а на всеки два часа в страната една жена умира в следствие на убийство.

Според Световната здравна организация (WHO) терминът „убийство на жена“ (femicide)  се отнася за престъпление от омраза към жените.  В повечето случаи то е извършено от партньора на жертвата и е предхождано от домашно и сексуално насилие, заплахи и унижение.

Организацията разглежда четири основни типа убийства. Първият е най-често срещан. При него извършителят е настоящ или бивш интимен партньор на жертвата. Според проучвания такива са случаите в повече от 35% от престъпленията. Вторият вид са свързани с въпроса за честта. Те са породени от сексуални или поведенчески престъпления като изневяра, извънбрачна бременност или дори изнасилване. Често убийството се предприема заради религиозни разбирания или се възприема като начин за запзване на честта на семейството и опазване на традицията. Третият тип убийство е следствие от културна практика най-често в Индия. Този тип престъпления са породени от спор за недостатъчна зестра. Жените са младоженки, които имат трагичен край след сключване на брак и преместване в дома на съпруга. Последният вид е именно зачестилият тип престъпление срещу жени в Бразилия – убийство без интимна връзка, но често включващо сексуално насилие.

За жалост, това е проблем в цяла Латинска Америка. Такива случаи се срещат в Мексико, Гватемала, Ел Салвадор и други.

 

Източници: BBC, Portal Brasil  и WHO

Изготвил: Анина Йовкова