Бан Ки-Мун осъди бомбардировките на джамия в северната част на Нигерия

1
1230
Снимка: UN Photo/Mark Garten

 

Снимка: UN Photo/Mark Garten
Снимка: UN Photo/Mark Garten

Като осъди „ужасяващото“ нападение над централната джамия в Кано, Нигерия, при която загинаха десетки хора и стотици бяха ранени, Бан Ки-Мун призова властите  да изправят извършителите пред съда и заяви, че ООН ще продължава да оказва подкрепа на Нигерия, в битката срещу тероризма.

В изявление, публикувано от говорителя му, Бан Ки-Мун заклейми смъртоносната атака срещу, както бе описана от медиите, една от най-големите джамии в северния нигерийски град Кано. Десетки хора бяха убити, а стотици ранени, когато въоръжени мъже пуснаха няколко бомби и откриха огън по богомолци в джамията.

Генералният секретар предаде най-дълбоките си съболезнования на семействата на загиналите, както и на народа и правителството на Нигерия, и пожела бързо възстановяване на ранените.

Като призова нигерийските власти бързо да изправят извършителите пред правосъдието, Бан Ки-Мун подчерта, че няма оправдание за нападенията срещу цивилни граждани.

Генералният секретар отново потвърди пълната подкрепа на Организацията на обединените нации, за усилията на Нигерия в борбата с тероризма и и за гарантиране сигурността на населението, в съответствие с международното право и задълженията на Нигерия за правата на човека.

Нападението от 28.11. се случва, малко след като Агенцията на ООН за бежанците съобщи, че нападение по-рано тази седмица, в северния нигерийски град Дамаск, за което Боко Харам пое отговорност, стана причина за смъртта на 50 души и принуди най-малко 3000 да избягат в региона Дифа, в съседен Нигер.

Агенцията твърди, че насилието в Нигерия е принудило 39 000 нигерийци да избягат в Камерун, както и 2 800 в Чад. Според данни на правителството 700 000 души са вътрешно разселени в щатите Борно, Йобе и Адамауа.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

Comments are closed.