Бан Ки-Мун осъди поредните атаки на Боко Харам

1
1833
02-27-2015Boko_Haram
Снимка: OCHA/Caroline Birch

Хаджара, 8 г., избягала със семейството си от атаката на Боко Харам срещу Бага в Нигерия. Вследствие на стрелбата по нея, по време на нападението, ръката й трябваше да бъде ампутирана в болница в Чад.

Вчера (27.02.), Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, отново подчерта силното си осъждане на продължаващите безразборни и ужасяващи нападения, от страна на Боко Харам, срещу цивилното население в Камерун, Чад, Нигер и Нигерия.

„Отвличането и използването на деца, включително и като „атентатори самоубийци“, е особено отвратително“, заяви Генералният секретар.

Бан Ки-Мун призова международните партньори, за да се осигури подкрепа за регионалните усилия и призова държавите, които участват да гарантират, че всички мерки, предприети за борба с терористичната заплаха на Боко Харам, се провеждат в съответствие с международните права на човека, хуманитарното и бежанското право.

Генералният секретар заяви, че е обезпокоен от въздействието на бойните действия върху местното население в Камерун, Чад, Нигер и Нигерия, и призова страните от региона да дадат най-висок приоритет на защитата на бежанците и вътрешно разселените лица, включително като им предоставя животоспасяваща помощ.

„Организацията на обединените нации се бори със своите хуманитарни операции и повишаване на своя мониторинг на човешките права в засегнатите страни“, заяви Бан Ки-Мун, като добави, че е убеден, че един военен подход сам по себе си „не е достатъчен“, за да се противодейства на бунтовниците Боко Харам ,

Само чрез многостранен подход, който да обхваща законни методи, минали и настоящи нарушения на човешките права и основните причини за конфликта, международната общност ще бъде в състояние да отговори ефективно на варварска заплаха от Боко Харам и да постигне регионален мир и сигурност за местното население.

Според репортажи, през последните два дни експлозии в северния централен град Джос и североизточния град Бю в Нигери, са убили най-малко 34 души. В сряда (25.02.) самоубийствен бомбен атентат в североизточния нигерийски град Бю убива около 19 души и ранява 17.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

Comments are closed.