Директорът на Националното разузнаване на САЩ, Джеймс Клапър, подчерта опасността от киберзаплахите

0
770

 

CyberSecurity

Американските разузнавателни служби поставиха киберзаплахите от чужди правителства и хакери на първо място в списъка със заплахи за страната. Онлайн нападенията все повече ще подкопават конкурентоспособността на американската икономика и сигурността на страната, каза Клапър.

Доклад на разузнаването твърди, че военните части на Русия подготвят киберкомандване, което да провежда атаки. Също така докладът описва Китай, Иран и Северна Корея като основна заплаха за САЩ.

В изявление пред Конгресен комитет в четвъртък Клапър заяви, че вече не вярва, че САЩ са изправени пред „кибер Армагедон.” Той каза още, че идеята за сриването на големи инфраструктури като финансови или енергийни мрежи от хакери в момента изглежда по-малко вероятна. Въпреки това Клапър предупреди: „Ние предвиждаме нарастваща вълна от слаби до средни по мащаб кибератаки от различни източници, които ще предизвикат натрупващи се разходи за икономическата конкурентоспособност и сигурността на САЩ.

Клапър определи случая с Русия като поставящ най-голям кеберриск върху американските интереси. Според него заплахата от руското правителство е по-сериозна, отколкото преди това са осъзнавали. Освен това той каза, че дейността на хакерите, които действат по идеологически убеждения или за лична печалба, също нараства.

През последната година имаше серия от мащабни кибератаки срещу САЩ. Сред тях са атаката срещу Сони пикчърс от Северна Корея, иранската атаката над компанията „Лас Вегас Сандс” и пробивът в Twitter и YouTube акаунтите на Военното командване на САЩ.

По време на изслушването Клапър заяви, че и САЩ има своите „нападателни възможности.” През 2010г. Иран преживя кибератака върху ядрената си програма. Тогава Техеран обвини Израел и САЩ в планиране на злодеянието.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: BBC