ООН приветства освобождаването от сомалийски пирати на най-дълго държаните заложници

0
826
11-12-2014Pirate_Skiff
Снимка: UNODC

Висши служители на ООН приветстваха освобождаването на четиримата тайландски граждани, тази седмица, след почти пет години в плен, с което се сложи край на най-дългото задържане на заложници в източната африканска страна, благодарение на мисията, проведена от Агенцията на ООН за борба с престъпността.

Мисията за възстановяване на заложниците бе проведена от Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC).

Екипажът, всичките тайландски граждани, на кораба FV Prantalay 12, които са били взети в морето от сомалийски пирати на 18 април 2010 г., са били освободени в сряда (25.02.) от похитителите си, благодарение на Областна администрация на Галдумуг.

FV Prantalay 12, тайвански риболовен кораб, бе използван от пиратите като „кораб майка“, преди преобръщането му във водата, през юли 2011 г. Тогава останалият екипаж бе откаран на брега.

От първоначалните 24 членове на екипажа, шестима се разболели на различни етапи от пленничеството, а 14 членове на екипажа са били освободени от органите на морската полиция Пунтленд и били репатрирани от Програмата за подкрепа на заложници на UNODC през май 2011 г.

Но голяма част от заложниците остават в ръцете на сомалийски пирати – с още 26 заложници, задържани в момента, отвлечени от FV Naharn 3.

„Изключително облекчени сме от освобождаването на тези четирима тайландски заложници, но нека не забравяме останалите 26 азиатски моряци, които все още са задържани в Сомалия. Те трябва да се върна у дома, при семействата си. Ние се стремим това да се случи“, заяви говорител на UNODC.

Той добави: „Изключително благодарен съм на държавните служители в Галдумуг, които проведоха тази мисия. Те изложиха живота си на риск, за да се върне екипажа у дома си, след почти пет дълги години“.

Никълъс Кай, Специален представител на Генералния секретар за Сомалия и ръководител на Мисията на ООН за оказване на помощ в страната (UNSOM), заяви: „Благодарен съм, че най-дълго задържаните заложниците, са освободени, и благодаря на всички, които участваха и които помогнаха това да се случи, особено на регионалните власти в Галмудуг“.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова