Прогрес в преговорите между САЩ и Куба, но все още няма решение за посолство

0
1119

 

jjjjj

По време на втория кръг от преговори между САЩ и Куба дипломати на двете страни споделят за прогреса, който са постигнали в преговорите във Вашингтон за пълното възстановяване на отношенията им. Предмет на обсъждане в момента е отварянето на посолства в двете столици, а освен това Куба се надява, че ще бъде премахната от списъка на САЩ с държави, поддържащи тероризма.

Кубинската делегация беше оптимистично настроена, че проблемите могат да се превъзмогнат. Подобно, ръководителят на американската делегация каза, че се надява въпросът с посолствата да се реши преди регионалната среща на върха в Панама, планирана за 10 април. Надеждите са, че именно на тази среща президентите Барак Обама и Раул Кастро ще си стиснат ръцете в знак на подобрените отношения между страните. Това ще е първият път, в който Куба присъства на тази  среща на върха на страните от Северна и Южна Америка.

Администрацията на Обама иска американското посолство в кубинската столица да се отвори навреме за срещата. Освен това то иска Куба да предприеме мерки за подобряване на човешките права и интернет достъпа, за спиране на трафика на хора и подобряване на гражданската авиация.

От своя страна Куба иска държавата им да бъде премахната от списъка на тероризма на САЩ. Оставането в списъка пречи на кубинските граждани да сключват банкови и други бизнес сделки на територията на САЩ. Директорът на департамент Северна Америка на външното министерство на Куба, Хосефина Видал, каза, че делегацията ѝ е била уверена, че въпросът се обсъжда и представители на двете страни ще поддържат „постоянна връзка” по множество допирни точки през следващите седмици.

Официални лица от Вашингтон споделиха, че статутът на Куба се преосмисля, но все още предстои да бъде взето решение. Те подчертават, че противоречия между двете страни все още съществуват. Говорейки на конференция в петък, държавният секретар Джон Кери очерта границата между отварянето на посолствата и присъствието на Куба във въпросния списък.

„Определянето на страната като поддръжник на тероризма е отделен процес. Това не е въпрос на преговори,” каза той. „Това е оценка, направена въз основа на много взискателни изисквания, определени от Конгреса, и тя трябва да се преследва отделно.”

Непосредствено след споразумението от декември за стопляне на отношенията между двете страни САЩ смекчи някои ограничения върху търговията и пътуванията, но главното икономическо ембарго все още е в сила.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: BBC