Бан Ки-Мун приветства индийското ръководство в борбата с климатичните промени

1
988
619208President_India
UN Photo/Mark Garten

 Генералният секретар, Бан Ки-Мун (вляво), с индийския президент, Пранаб Мукерджи.

 Вчера (13.01.), Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, се срещна с индийския президент Пранаб Кумар Мукерджи, както и с министъра на околната среда – Пракаш Джавадекар, за да обсъдят водещата роля на Индия, в реформата за климатичните промени.

След като всички заедно засадиха дърво, пред Министерството на околната среда, Бан Ки-Мун заяви пред журналисти, че разчита на продължаващата лидерска роля на Индия, в световните усилия за справяне с климатичните промени. Той приветства използването на иновативни технологии в Индия, като слънчевата електроцентрала „Канал топ“, на чието откриване присъства и Генералният секретар, в неделя (11.01.), при посещението си в Гуджарат.

„Природата не ни чака. Природата не преговаря с нас,“ заяви той, подчертавайки, че хората са тези, които трябва да се уверят, че светът е екологично устойчив.

Бан Ки-Мун приветства лидерските позиции на министър-председателя, Нарендра Моди, и министъра на околната среда, Пракаш Джавадекар, като заяви, че отчита продължаващите усилия на страната за справяне с климатичните промени, като „дефиниране проблема на нашето време.“

Като припомни посещението си в Гуджарат, докато присъстваше на среща на върха, Бан Ки-Мун подчерта значението от прилагането на иновативни технологии. Генералният секретар приветства и инициативата на правителството „100 интелигентни градове“.

Определяйки я като морална и политическа отговорност, Бан Ки-Мун заяви, че днес младите хора се обръщат към лидери, за да постигнат устойчиво бъдеще за всички.

„Надявам се, че много страни по света, ще подражават на подобно лидерство. В същото време, очаквам, че като една от най-значимите страна-членка на ООН и една от най-бързо развиващите се технологии, Индия трябва да води тази кампания за справяне с климатичните промени, така че да бъдем в състояние, да постигнем универсално и смислено климатично споразумение, в Париж, през декември 2015 г.“

Генералният секретар и президентът Мукерджи, обсъдиха реформата на Съвета за сигурност, устойчивото развитие, както и тероризма.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

 

Comments are closed.