Суматренски слон – историята на един изчезващ вид

0
2508
rsz_mid_247516
Снимка: WWF-Indonesia

Суматренският слон е най-малкият от всички азиатски слонове – размерът му е едва 1.7-2.6 метра при рамото. Теглото му може да достигне до пет тона. Мъжките рядко развиват дълги бивни, докато тези на възрастните женски, може да са толкова малки, че горната устна да ги покрива. Отличават се и от всички останали азиатски слонове по цвета на кожата си – те са най-светли от всички останали подвидове.

Дотук всичко звучи добре, но истината е, че суматренският слон е критично застрашен вид. Преди време те са били широко разпространени на остров Суматра (Индонезия), но през последните 25 години, суматренският слон е загубил 70% от хабитата си, което води до критичното застрашаване на популацията му.

Проучване от 1985 г. сочи, че популацията на слоновете е между 2800-4800 отделни индивиди, които живеят в 44 разграничени диапазони, във всичките осем континентални провинции на Суматра, като за провинция Риау се е смятало, че е била дом на най-голямата популация от суматренски слонове. През 2002 г. Суматра все още е мястото, в което живеят най-големите популации от азиатски слонове, извън Индия и Шри Ланка. Направени са проучвания в два национални парка – Букит Барисан Селатан и Уей Камбас – в провинция Лампунг, като крайната оценка е 498 слонове в единия и 180 в другия. Но проучванията в цялата провинция, сочат, че са изчезнали 12 от 44 диапазони, населени от суматренски слонове.

През 2007 г. предположенията са, че в Суматра живеят между 2400-2800 слонове в дивата природа. Причините за близо 50% загуби на популацията от слонове в Суматра, са многобройни – държавни операции за залавяне и пренасяне на слоновете, бракониерство, нарочно умъртвяване от страна на хората. През 2008 г. суматреснките слонове са изчезнали от 23 от 43-те диапазони, определени на острова през 1985 г. В провинция Риау, която бе дом на най-голямата популация тогава, над 1600 слонове, през 2008 г. има едва 350 слонове.

Изследване от 2009 г. посочва, че последните суматренски слонове в провинция Риау, скоро може да изчезнат, ако тенденцията за унищожаване на горите продължи.

HI_110448
Снимка: WWF-Germany/A. Vedder

През 2012 г. статутът на суматренския слон бе променен от „Застрашен“ на „Критично застрашен“ в Червения списък на световно застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата (IUCN).

„Освен ако обезлесяването на остров Суматра, не бъде прекратено, то популацията на суматренския слон ще изчезне, и то в рамките на нашия живот.“ – д-р Барни Лонг, експерт по азиатски видове.

Ще се превърне ли това от „Историята на един изчезващ вид“ в „История на един изчезнал вид“?

 

Източници: Wikipedia, IUCN и WorldWildlife

Изготвил: Светослава Димитрова