Бан Ки-Мун приветства възобновяването на мирните преговори в Колумбия

0
1064
01-30-2015Colombia_Chicken
Снимка: World Bank/Charlotte Kesl

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, приветства решението на колумбийските заинтересовани страни да възобновят мирните преговори в Хавана, Куба, през тази седмица, в опит да се прекратят вътрешният конфликт в страната, продължаващ няколко десетилетия.

В изявление, публикувано от говорителя му, Бан Ки-Мун заяви, че година е „започнала оптимистично“ относно перспективите за постигане на колумбийското споразумение за мир през 2015 г. и потвърди отново пълната подкрепа на ООН за целия процес. Освен това, Генералният секретар приветства „значението, което и двете страни отдават, за деескалиране на военната конфронтация.“

Според прогнози на правителството, около 600 000 души са загинали след конфликта между властите на страната и Революционните въоръжени сили на Колумбия (FARC-EP), започнал през 1960 г.

Двете страни се стремят да прекратят проточилия се конфликт, чрез пълно прилагане на Общото споразумение за прекратяване на конфликта и изграждане на стабилен и траен мир, подписано преди две години.

През изминалата година страните постигнаха съгласие за справяне с незаконните наркотици в страната. Това стана факт, благодарение на споразумение, постигнато през 2013 г., за участие в политическия живот и засилване ролята на жените, което тогава също бе приветствано от Генералния секретар.

Бан Ки-Мун приветства едностранното прекратяване на огъня, инициирано от FARC-EP, на 20 декември 2014 г. „Той приветства решението на президента Хуан Мануел Сантос за започване на дискусии, които биха могли да доведат до двустранно примирие,“ се казва в изявлението.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова