Бан Ки-Мун призова за подобряване политиката относно престъпленията на полицаите в САЩ

0
867
Снимка: UN Photo/Mark Garten
Снимка: UN Photo/Mark Garten
UN Photo/Mark Garten

В резултат на решението на съдебни заседатели, в Ню Йорк, от 03.12., да не се подвежда под отговорност полицаят, виновен за смъртта на Ерик Гарнър, Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, призова САЩ „да направят всичко възможно, за да отговорят на исканията за по-голяма отговорност“.

„Очевидно сме наясно със случващото се на заден план,“ заяви говорителят Стефан Дужарик, в отговор на въпросите, зададени по време на пресконференция, в централата на ООН. Той заяви, че Генералният секретар вярва в справедливостта, която ще възтържествува за Ерик Гарнър от Стейтън Айлънд, както и за жителите на Ню Йорк.

„Мисля, че в Ню Йорк, сме станали свидетели на доста демонстрации. Г-н Бан Ки-Мун би искал да призове протестиращите към мирна демонстрация, а органите на реда, да уважават тяхното право на протест,“ добави още г-н Дужарик.

Това изявление повтаря призива на Генералния секретар на ООН, от миналата седмица, след като съдебните заседатели взеха своето решение, във Фъргюсън, Мисури, за освобождаването от отговорност на полицая, който уби през юли 43-годишния Ерик Гарнър, баща на шест деца, заподозрян в незаконна продажба на цигари.

Решението стана повод за редица протести из цялата страна – Вашингтон, Ню Йорк, Минеаполис, Чикаго, Детройт, Денвър, – като при много тях насилието взе превес. Бан Ки-Мун призова всички демонстриращи срещу присъдата на съдебните заседатели, „да издигнат гласа си по мирен път и да се въздържат от насилие“.

Отново миналата седмица, ръководителят на Комисията по човешките права към ООН, изрази загрижеността си относно „непропорционалния брой на млади афроамериканци, които умират при сблъсъци с полицията, както и непропорционалния брой на афроамериканци в американските затвори, както и при смъртните присъди на афроамериканци“.

„Ясно е, че сред някои части от населението, е очевидно, че има липса на доверие в справедливостта на съдебните системи“, заяви още Зейд Ра‘ад Ал-Хюсейн, върховен комисар за човешките права на ООН.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова