Батир в опасност: планове за израелско селище застрашава обект на ЮНЕСКО

0
199

Поколения палестинци, жители на село Батир, разположено на югозапад от Йерусалим, обработват терасираните склонове на хълмовете и отглеждат ценни за региона култури. Тази долина, техният дом, свързван с библейския цар Давид, сега е застрашен. Местните се опасяват, че проект за създаване на израелско селище, ще попречи на традиционния им начин на живот. Екологични организации изразяват опасения, че това строителство може сериозно да увреди водните източници, които захранват земеделските тераси, и да наруши деликатната екосистема в района.  

 

Ситуацията в Батир хвърля светлина върху начина, по който израелско-палестинският конфликт, който се разгръща в поземлени спорове и военни сблъсъци, може да окаже неблагоприятно въздействие върху околната среда, природните ресурси и културното наследство в региона.

Разширяването на селището Хар Гило е планирано от известно време, новото ултранационалистическо и религиозно правителство, ръководено от министър-председателя Бенямин Нетаняху, дава приоритет на подобни проекти.

Природозащитници предупреждават, че планираните от Израел строителства, които са в близост до терасите, застрашават изворите, които снабдяват района с вода. Тези извори се подхранват от валежите, проникващи във варовиковите хълмове над тях, и могат да бъдат блокирани, ако строителството се извърши върху скалите.

Две екологични групи – EcoPeace и Дружеството за защита на природата – призоваха израелските власти да спрат проекта, като подчертаха отрицателните последици, които потенциално биха възникнали и навредили пищните терасовидни градини.

В тази долина фермерите използват 2000-годишен воден басейн от римската епоха, като насочват водата по акведукти, които минават под плододаващи черници и изоставени османски влакови релси. Терасите, които в миналото са били жизненоважни за земеделския поминък на около 40% от 5000-те жители на Батир, се напояват от сложни акведукти и канали, които се ползват от всички земеделски производители в селото.

През 2014 г. ЮНЕСКО признава терасите около Батир за обект на световното културно наследство. Защитената зона обхваща около 10 кв. км хълмове и долини, включително терасите и буферна зона, предназначена да ги защитава.

Източник: Център за опазване на културното наследство – Пейзаж на Южен Йерусалим, Батир

Недостигът на вода е сериозно предизвикателство за палестинците, живеещи под израелска окупация. Израел контролира по-голямата част от водоснабдяването в региона и ограничава добива на вода от палестинците от планинския водоносен слой, който е основният източник на вода.

Планът за бъдещо селище – Хар Гило Запад – има за цел да застрои пресечен хълм, разположен на 1,5 км северно от Батир.

Проектът предвижда изграждането на 560 нови жилищни единици на хребет с изглед към терасите, което на практика ще удвои размера на съществуващото селище. През 1967 г. по време на Шестдневната война Израел окупира Западния бряг, включително Източен Йерусалим и Ивицата Газа, на които палестинците се стремят да създадат независима държава. 

Изграждането на израелски заселнически селища на окупирания Западен бряг противоречи на международното право и по-голямата част от международната общност ги разглежда като пречка за създаването на жизнеспособна палестинска държава, съществуваща редом с Израел, тъй като разкъсват териториите ѝ. 

Понастоящем над 700 000 еврейски заселници живеят в многобройни селища в Източен Йерусалим и на Западния бряг.

Йонатан Мизрачи от израелската група „Мир сега“ заявява, в рамките на сложния процес по одобрение, плановете за Хар Гило Запад са преминали успешно вече няколко начални етапа. Въпреки че все още се очаква окончателно разрешение, одобрението за разширяването на магистралата за Хар Гило през септември миналата година предполага, че Израел възнамерява да продължи проекта.

Превод: Ния Недялкова

Източник: ABCNews