Стратегическият балансьор Индия: укрепване на индо-американските отношения

0
277
Източник: Reuters

Посещението на индийския министър-председател, Нарендра Моди, в САЩ представлява важна стъпка за заздравяването на двустранните връзки между двете страни. Това посещение се отбелязва с необичайно позитивен прием, който представлява ясен контраст спрямо миналото. 

 

Посещението на Моди включваше изказване пред Конгреса – жест на уважение, който обикновено се запазва за близките съюзници на САЩ. Освен това, президентът Байдън го придружи на важна държавна вечеря, което ясно подчертава значимостта, която Моди е придобил като стратегически партньор.

Президентът на САЩ, Джо Байдън и министър-председателя на Индия, Нарендра Моди вдигат тост по време на държавна вечеря в Белия дом във Вашингтон, САЩ, 22 юни 2023 г.

Моди изпълни своето посещение в САЩ със значителни постижения и стратегически ползи за Индия в различни сфери. В допълнение, той успя да гарантира подновяване на ангажимента за включването на Индия в реформирания Съвет за сигурност на ООН.

 

По време на посещението беше издадено Съвместното изявление, което обхваща широк кръг от приоритетите на Индия. Въпреки че въпросът относно правата на човека беше разгледан само в началото, по-голямата част от изявлението се фокусира върху технологиите и търговията, които предоставят огромни ползи за Индия.

Преди да стане министър-председател през 2014 г., Моди получи забрана да влиза в САЩ поради обвинения в нарушаване на религиозната свобода и участие в насилие срещу мюсюлманите в щата Гуджарат през 2002 г. Това въздействие от миналото придава посещението му в САЩ специално значение, като ясен индикатор за промяна в отношенията между двете държави.

Въпреки че президентът Байдън акцентира върху защитата на демокрацията в светлината на популизма и политическата поляризация, интересът на САЩ към Индия се засилва от нейния потенциал да се противопостави на Китай, който е възприет като най-голям глобален конкурент на САЩ.

Управлението на Моди е съпътствано от значително нарастване на насилието и репресиите, насочени към мюсюлманите и другите етнически малцинства в Индия. Редица правозащитни организации изразяват критика към националистическата политика на управляващата партия „Бхаратия Джаната“ (БДП), която представлява форма на индуистки национализъм, известна като хиндутва. САЩ са подложени на критики за предполагаемото им пренебрежение към нарушенията на правата на човека в Индия.

Отношенията на Индия с Русия

Балансираното поведие на Индия на глобално равнище е очевидно в нейния подход към войната в Украйна. На думи се дистанцира, но на практика Индия поддържа важни отношения с Русия и същевременно задълбочава връзките си със западните държави.

Въпреки нарастващата близост между Индия и САЩ, Индия все още разчита в значителна степен на Русия за военното си оборудване. Вместо да прекъсне икономическите си връзки с Русия, Индия увеличи количествата закупуван от нея руски нефт, въглища и торове. Това предоставя на президента Путин жизненоважна финансова подкрепа. Освен това Индия последователно се въздържа от гласуване в подкрепа на осъждане на Русия в ООН.

Но тъй като САЩ се стремят да изолират Русия икономически и дипломатически, за Индия поддържането на този баланс става все по-трудно.

Отношенията с Китай

Индия е важен международен играч  – голяма, икономически процъфтяваща демокрация със забележителни военни и технологични възможности, която ще допринесе значително за международния ред. Тя служи като значим геополитически баланс, икономическа алтернатива и демократичен контраст на Китай, което допълнително повишава нейната ценност в очите на западните нации. Западът е готов да подходи с внимание и уважение към Индия поради нарастващото й влияние и значение на световната сцена.

Нарастващата военна мощ и напористите териториални претенции на Китай предизвикват опасения сред съседните азиатски държави като Филипините, Виетнам, Япония и Индия. В отговор на това САЩ се стремят да създадат съюзи с тези държави в опит да ограничат разширяващото се влияние на Китай.

През последните три години Индия и Китай са във военно противопоставяне по общата им хималайска граница, което доведе до многобройни жертви. Както Ню Делхи, така и САЩ са все по-загрижени за нарастващия военен потенциал на Китай, агресивните му териториални претенции и разширяващото се икономическо влияние върху по-малките
съседни държави.

В заключение, Съединените щати предприемат активни мерки за насърчаване на производителите да намалят своята зависимост от Китай и да насочат вниманието си към Индия. С население от 1,4 милиарда души, включително млади, образовани и главно англоговорящи хора, Индия представлява изключително привлекателна алтернатива за икономически и търговски партньорства.

Превод: Ния Недялкова

Източници: CNN, Al Jazeera