Бившият президент на Египет Мохамед Морси осъден на 20 години затвор

0
659
Mohamed_Morsi
Снимка: Wikimedia Commons

Първият демократично избран президент на Египет Мохамед Морси бе осъден на две десетилетия затвор, обвинен във връзка със смъртоносното насилие пред двореца му през 2012 година. Това е първата от пет присъди срещу бившия египетски президент. Все още го грози опасност от смъртна присъда заради обвинения в шпионаж.

Мохамед Морси и 12 други обвиняеми, сред които висши служители в Мюсюлманското братство, бяха осъдени на 20 години затвор за участие в арестите и насилието над протестиращи по време на неговото управление. Съдът обаче оправда Морси по обвинението в убийство на журналист и двама протестиращи по време на сблъсъците пред президентския дворец в Кайро през 2012 г., заради което той най-вероятно щеше да бъде осъден на смърт.

Бившият президент е бил държан в единична килия за почти година и половина. Той бе свален от власт от армията на Египет на 3 юли 2013 г., три дни след като милиони египтяни се събраха по улиците, за да поискат оставката му. Въпреки че протестите бяха истински израз на общественото недоволство срещу шовинисткото управление на Мохамед Морси, съществуват доказателства, че организаторите на протестите са били подкрепяни чрез финансиране от държавите от Персийския залив.

Избран през 2012 г., Морси  идва на власт след народното въстание, сложило край на 30-годишна диктатура. Но ислямисткият президент не успя да прогони враждебните сили, укрепени в службите за сигурност, а авторитарното му управление причини множество разногласия.  Подкрепящите бившия президент бяха преследвани и подложени на продължаващи вече 20 месеца репресии, в резултат на което стотици ислямисти  бяха убити, а хиляди арестувани. Въпреки това от „Мюсюлмански братя” отново призоваха за протести в подкрепа на Мохамед Морси.

 

Източник и снимка: The Telegraph

Изготвил: Вилияна Узунова