Бокова: „Бъдещето на Ирак зависи от образованието на младежите и опазването на иракското културно наследство”

0
643

11-03-2014UNESCO_IraqСнимка: UN Iraq

Нестабилността в Ирак нараства и данните сочат, че от месец януари около 1,8 млн. души, половината от които деца, са били разселени и още стотици хиляди са били принудени да намерят убежище в неподходящи за живот сгради. Приблизително 5,2 млн. иракчани се нуждаят от помощ при нарастващата нестабилност в страната. Иракските деца са лишени все повече от достъп до образование и това застрашава тяхното бъдеще.

На 3-ти ноември Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО, посети лагер до гр. Ербил и подкрепи иракчаните, чиитo човешки права са нарушени. Г-жа Бокова сподели виждането, че „спасяването на миналото на Ирак е от съществено значение за спасяването на бъдещето на тази страна”. Тя осъди продължаващите атаки срещу културното наследство на страната.

По време на посещението си г-жа Бокова отбеляза началото на строителството на второто училище ЮНЕСКО в лагера, строежът на което е планиран да завърши през месец декември. „Не можем да позволим едно цяло поколение на Ирак да бъде лишено от правото си на образование, защото това би хвърлило сянка върху бъдещето на страната като цяло”. Тя отбеляза, че училището ще осигури на разселените младежи чувство за стабилност и надежда за бъдещето и ще намали риска от уязвимост, произтичащ от насилие, злоупотреба или идеологическа манипулация.

Изготвил: Станислава Цукева

Източник: UN News Centre