Боливия постигна победа в ООН за дъвченето на кока

0
785

coca_evo_morales_victory_cortes13e-1-web

Дъвченето на листа от кока в Боливия отново бе допуснато в Конвенцията на ООН за наркотичните вещества със специално разрешение. Боливия се оттегли от конвенцията миналата година в знак на протест срещу класифицирането на листата от кока като незаконен наркотик. Дъвченето на листата е вековна традиция в Боливия.  Коката, суровата съставка за кокаин, е била използвана в Андите в продължение на хиляди години като лек стимулант и свещено билково лекарство.

„Голямо постижение за боливийците“

Петнадесет страни се противопоставиха на специално разрешение за Боливия, далеч под 62-те, необходими за блокирането на страната от повторно включване. Говорителката на ООН Аранча Хиножал заяви, че възражения са били получени от САЩ, Мексико, Япония, Русия, Канада, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Нидерландия, Швеция, Финландия, Португалия, Израел и Ирландия.

Американският официален представител каза, че продължава да вярва, че легализацията на листата кока ще доведе до по-голямо предлагане на кокаин и увеличаване на трафика на наркотици и свързаната с тях престъпност „.

Боливийският президент Ево Моралес, който е и председател на съюза на производители на кока в Боливия, се включи активно в кампанията за отмяна решението на ООН. Миналата година той отлетя за Виена, където на среща на ООН за борба с наркотиците, лобира за нейното легализиране, казвайки че коката е част от наследството на страната му. Листата на растението бяха обявени за незаконно вещество, съгласно Конвенцията на ООН от 1961 г.

Президентът Моралес заяви, че по повод на решението в понеделник ще се проведе празник с фермери, отглеждащи кока.

Източник:

Фотография: