Борел призова САЩ да прекрати военната помощ към Израел

0
147
Източник: NewArab

Лицето на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че държавите трябва да спрат да доставят оръжия на Израел, особено САЩ, които са най-силния му поддръжник. Предоставяна е безусловна военна помощ, въпреки неотдавнашните коментари на президента Байдън, че „твърде много“ палестински цивилни са били убити в Газа. Борел заявява: „ако смятате, че твърде много хора биват убити, може би трябва да предоставите по-малко оръжия, за да предотвратите смъртта им! Не е ли логично?“

Борел добавя, че всички отиват и се молят в Тел Авив „Моля спрете! Не наранявайте цивилните! Не убивайте толкова много!“, но задава най-важния въпрос: „Колко са много?“

Той споделя: „Нетаняху не слуша никого. Ще се евакуират. Къде? До Луната? Къде ще евакуират тези хора? Ако международна общност не приема, че това е кръвопролитие, че твърде много хора биват избити, може би трябва помислим за осигуряването на оръжия.“

Борел също отбелязва, че холандски съд е задължил правителството на Нидерландия да блокира целия износ на части за изтребители F-3 за Израел поради опасения, че те са били използвани в нарушения на международното право във войната в Газа.

Холандия спира военен износ към Израел

 

Междувременно, Сенатът на САЩ одобри пакет от 95 милиарда долара помощ за Украйна, Израел и Тайван

Почти всички демократи и 22 републиканци одобриха законопроекта, който показва дълбоките разделения в Републиканската партия относно отговорността на Америка към нейните съюзници и нейната роля на световната сцена.

Проектът включва 60 милиарда долара финансиране за Украйна, където войниците изчерпват запасите, докато страната се опитва да отблъсне руските войски почти две години след инвазията. Други 14 милиарда долара ще отидат за подкрепа на военните операции на Израел и САЩ в региона. Бюджетът също така отделя близо 10 милиарда долара за хуманитарна помощ в Украйна, Израел и Газа, където близо една четвърт от жителите гладуват. „Не можем да си позволим да чакаме повече. Цената на бездействието нараства всеки ден, особено в Украйна“, каза Байдън в изявление.

 

Държавният секретар Тони Блинкен представи политически варианти за възможно американско и международно признаване на палестинска държава след войната в Газа, споделиха двама американски служители на 31.01.2024 г.

Защо това е важно: Въпреки че американски служители твърдят, че не е имало промяна в политиката, фактът, че Държавният департамент дори обмисля подобни опции, сигнализира за промяна в мисленето в администрацията на Байдън относно възможно признаване на палестинска държавност, което е много важно решение както в международен, така и във вътрешно-политически план.

 

Превод: Рая Георгиева

Източници: https://x.com/RosieBirchard/status/1757084342730301779?t=TplglOEM_Gmp-Oml0AeQng&s=08

https://www.theguardian.com/world/2024/feb/13/us-senate-approves-95bn-aid-for-ukraine-israel-and-taiwan

https://www.axios.com/2024/01/31/palestine-statehood-biden-israel-gaza-war