Холандия спира военен износ към Израел

0
234
Източник: Reuters

В понеделник холандски съд задължи правителството да блокира износа на части за изтребители F-35 за Израел поради опасения, че те са били използвани за нарушаване на международните законите по време на войната в Газа.

Апелативният съд заяви, че държавата има седем дни, за да изпълни заповедта, която предизвика тревога в цяла Европа за хуманитарното въздействие от войната. Израел отрича да е извършвал злоупотреби и твърди, че се бори с бойците на Хамас, решени да го унищожат.

„Безспорно е, че има ясен риск изнесените части от F-35 да бъдат използвани в сериозни нарушения на международното хуманитарно право“, каза съдът, като се произнесе в полза на делото срещу холандската държава за износа, заведен от правозащитни групи, включително Холандски клон на Oxfam.

Холандското правителство заяви, че ще обжалва пред Върховния съд с аргумента, че държавата трябва сама да определя външната си политика, а не съд.

Прочетете повече за позицията на Световния съд:

Световният съд на ООН призовава за предотвратяване на геноцид в Газа

Холандският министър на търговията Джефри ван Льовен сподели, че бойните самолети са огромен фактор за сигурността на Израел и е твърде рано да се каже дали забраната за износ на части от неговата страна ще има някакво конкретно въздействие върху общите доставки за Израел.

„Ние сме част от голям консорциум от страни, които също работят заедно с Израел. Ще говорим с партньорите как да се справим с това“, каза той.

В Нидерландия се намира един от няколкото регионални склада на части за F-35, собственост на САЩ, които се разпространяват в страни, които ги поискат, включително Израел.

 

Мащабната въздушна и наземна офанзива на Израел в гъсто населената ивица Газа уби повече от 28 000 палестинци, според здравните власти на Хамас, и принуди повечето от 2,3 милиона души да напуснат домовете си.

Прочетете повече за жертвите в Газа:

Газа: „Една врата“ е недостатъчна като спасителна линия за 2,2 милиона души

Израел отрича да е извършил военни престъпления при атаките си срещу Газа, които последваха трансграничната атака на Хамас в Южен Израел на 7 октомври, при която 1200 израелци бяха убити и около 240 бяха взети за заложници.

Министърът на израелския кабинет Бени Ганц каза в социалните медии, че се е срещнал с гостуващия холандски премиер Марк Рюте и приветства решението за обжалване.

„Аз… повторих, че съдебното решение ще навреди на международната и израелска безапелационна цел за борба с тероризма“, публикува Ганц в социалната мрежа „X“.

Цивилни жертви

В първото си решение през декември холандският съд не нареди на правителството да спре износа, въпреки че взе предвид, че е вероятно F-35 да са допринесли за нарушаване на законите на войната.

Въпреки че съда постанови, че държавата има голяма степен свобода при решаването на политически и търговски въпроси, за да прецени дали да вземе мерки за износа на оръжия, апелативният съд заяви, че подобни опасения относно суверенитет не надделяват над очевидния риск от нарушаване на международното право.

Апелативният съд също прецени, че е твърде вероятно F-35 да са били използвани в атаки срещу Газа, което е довело до цивилни жертви. Това отхвърля аргумента на холандската държава, че не е трябвало да направи нова проверка на разрешителното за износ.

„Надяваме се, че това решение ще укрепи международното право в други страни, така че гражданите на Газа също да бъдат защитени от международното право“, каза директорът на Oxfam Novib Михил Серваес в изявление.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел отбеляза решението в понеделник и отправи завоалиран призив към Съединените щати да намалят доставките на оръжия за Израел поради високите цивилни жертви в Газа.

Председателстващият съдия Бас Боеле каза, че има възможност холандското правителство да разреши износа на части от F-35 за Израел в бъдеще, но само при строго условие, че те няма да бъдат използвани във военни операции в Газа.

Правителството каза, че ще се опита да убеди партньорите да остане надежден член на програмата F-35 и други форми на международно и европейско сътрудничество в областта на отбраната.

Производителят на F-35, Lockheed Martin (LMT.N), сподели в изявление, че преценява въздействието от решението на холандския съд върху веригата за доставки, но добави, че е „готов да подкрепи правителството на САЩ и съюзниците, колкото е необходимо „.

Прочетете повече за хуманитарната помощ в Газа:

СЗО: Близо 600 нападения на здравни заведения в Газа и Западния бряг от началото на войната

 

Превод: Рая Георгиева

Източник: https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/dutch-court-orders-halt-export-f-35-jet-parts-israel-2024-02-12/