Тръмп за НАТО: финансиране, заплахи и реакции

0
204
Източник: Reuters

Кандидатът за президент на републиканците и бивш президент на САЩ Доналд Тръмп бе залят от критики за намека си, че няма да защитава съюзниците от НАТО, които не са вложили достатъчно средства за отбрана и дори ще насърчи Русия да ги атакува.

В събота, 10.02.24, Доналд Тръмп направи изявление, в което казва, че ще окуражи Русия да прави „каквото поиска“ срещу всяка страна-членка на НАТО, която не прилага указаните разходи за отбрана (2% от БВП). Това се възприема като признание, че няма да спазва клаузата за колективна отбрана, която седи в основата на алианса, ако бъде преизбран за Президент.

„НАТО беше разбит, докато не се появих аз“, заяви Тръмп на срещата в Конуей, Южна Каролина. „Казах: „Всеки ще плати“. Те казаха: „А ако не платим, ще ни защитите ли?“ Отвърнах „Категорично не“. Те не можаха да повярват на отговора.“

 

Какво представлява НАТО?

В момента НАТО има 31 членки – повечето от тях са европейски държави, както Съединените щати и Канада. Най-новият член е Финландия, която се присъедини миналия април в отговор на нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Какво представлява Член 5?

Заложен в член 5 от учредителния договор е принципът на колективната отбрана – идеята, че атака срещу един член се счита за атака срещу всички тях. Страните-членки ще „подпомогнат атакуваната страна или страни, като предприемат незабавно, индивидуално и съвместно с другите страни, такива действия, каквито считат за необходими, включително използването на въоръжена сила“. Въпреки това член 5 не включва ангажимент за автоматичен военен отговор в помощ на съюзник, който е атакуван. Това означава, че силата на член 5 зависи от ясните изявления на политическите лидери, че той ще бъде подкрепен с действия.

Като заяви, че няма да предприеме военни действия, за да защити съюзник, Тръмп подкопа основите на НАТО, а именно ефективността на член 5. „Всяко предположение, че съюзниците няма да се защитават един друг, подкопава цялата ни сигурност, включително тази на САЩ, и излага американските и европейските войници на повишен риск“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в неделя. Той добавя, че „всяка атака срещу НАТО ще бъде посрещната с колентивен и мощен отговор“.

Реакция на Президента Джо Байдън

Президентът Джо Байдън сподели, че Тръмп „дава да се разбере, че ще изостави нашите съюзници в НАТО“ и представи потенциални последици от думите на Тръмп. „Признанието на Тръмп, че възнамерява да даде на Путин зелена светлина за повече война и насилие, да продължи бруталното си нападение срещу свободна Украйна и да разшири агресията си към народа на Полша и балтийските държави, е ужасяващо и опасно“, каза Байдън в изявление на кампанията си.

Реакция на Републиканската партия

Ники Хейли, която е единственият останал конкурент на Тръмп за републиканската президентска номинация през 2024 г., каза: „Последното нещо, което искаме да направим, е да застанем на страната на Русия“.

Републиканският сенатор Линдзи Греъм, близък съюзник на Тръмп, сподели, че не е съгласен „с начина, по който (Тръмп) се изказа“, имайки предвид коментарите за НАТО. Греъм добави: „Русия не е нахлула в ничия територия, когато той беше президент. И ако отново бъде избран, няма да го направят“.

Сенатът в САЩ проведе рядък уикенд на дебати относно искането на президента Джо Байдън за спешна помощ, за да помогне на Украйна да отблъсне почти двегодишно руско нападение и Израел във войната му с Хамас в Газа, където някои републиканци защитиха Тръмп. „Всеки американски президент в даден момент по някакъв начин е коментирал, че други страни в НАТО не подпомагат достатъчно. Тръмп е първият, който го изразява по този начин. Въпреки това, аз нямам никакво безпокойство, защото той е бил президент преди“, каза сенатор Марко Рубио в интервю за CNN.

Джейсън Милър, старши съветник на кампанията на Тръмп, заобиколи думите, насърчаващи Русия свободно да атакува съюзници от НАТО, като каза: „Демократите и влиятелните медии изглежда са забравили, че имахме четири години мир и просперитет през президенството на Тръмп“.

Реакция на Финландия

В понеделник, 12.02.24 г., новоизбраният президент на Финландия Александър Стуб сподели, че страната му трябва да запази спокойствие и да се съсредоточи върху членството си в НАТО, въпреки притеснителните коментари на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. „Изборните кампании в САЩ са много различни от изборите във Финландия и прилаганата реторика е доста по-крайна… Мисля, че на този етап е най-добре да запазим спокойствие и да се съсредоточим върху изграждането на нашето членство в НАТО“, каза Стуб на пресконференция.

Финландия, която бе приета в НАТО през април миналата година, влага повече средства за отбрана от заложените 2% от брутния вътрешен продукт, договорена от страните-членки на НАТО, добави Стуб.

Кая Калас, министър-председателят на Естония смята, че изявлението на Тръмп трябва да бъде прието като знак за събуждане на страните от НАТО да инвестират повече в отбрана.

Стуб съобщи, че иска да гарантира, че Финландия ще има решаваща роля в НАТО. „Искаме да бъдем в центъра на вземането на решения, да седим на масите, където се вземат решенията“, каза той. „Преди Русия да прекрати своите агресивни действия срещу Украйна, ще бъде много трудно да имаме отношения“, добави Стуб.

 

Превод: Рая Георгиева

Източници: https://edition.cnn.com/2024/02/10/politics/trump-russia-nato/index.html

https://www.reuters.com/world/us/republicans-blast-trump-over-threat-abandon-nato-allies-2024-02-12/

https://www.reuters.com/world/what-did-trump-say-about-nato-funding-what-is-article-5-2024-02-12/

https://www.reuters.com/world/finland-should-stay-calm-amid-trump-rhetoric-president-elect-stubb-says-2024-02-12/