Световният съд на ООН призовава за предотвратяване на геноцид в Газа

0
222

В петък Международният съд (МС) обяви, че палестинците имат право да бъдат защитени от действия на геноцид, като призова Израел да „предприеме всички мерки, които са в неговите правомощия“, за да предотврати подобни действия и да позволи навлизането на крайно необходимата хуманитарна помощ в разрушения от войната анклав.

Прочитайки заповедта в Двореца на мира в Хага – в отговор на обвиненията в геноцид срещу Израел от страна на Южна Африка, които Израел отрича – председателят на МС Джоан Донохю също така призова за освобождаване на всички останали заложници, взети от Хамас по време на атаките срещу израелски селища на 7 октомври, при които загинаха около 1200 души.

Изричен призив за незабавно спиране на пълномащабната военна операция на Израел в Ивицата не е отправен. Според здравните власти в Газа тя е довела до смъртта на повече от 26 000 души.

Подчертавайки, че Международният съд е „напълно наясно с мащабите на човешката трагедия, която се разиграва в региона“ след избухването на войната в Газа, съдия Донохю заяви, че съдът остава „дълбоко загрижен за продължаващата загуба на човешки живот и човешкото страдание“.

Призив за съответствие от Гутериш

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подчерта, че „решенията на Международния съд са задължителни“, и изрази увереност, че всички страни ще изпълнят разпореждането на Съда.

„В съответствие със статута на Съда генералният секретар незабавно ще предаде на Съвета за сигурност уведомлението за временните мерки, постановени от него“, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Делото на Южна Африка

В делото си, което започна по-рано този месец в Хага, Южна Африка поиска от съда – основен орган на ООН – да посочи временни мерки, за да „предпази от по-нататъшно тежко и непоправимо увреждане на правата на палестинския народ съгласно Конвенцията за геноцида“.

Сред мерките, които Южна Африка поиска, беше незабавното прекратяване на военните операции на Израел в Ивицата и предприемането на „всички разумни мерки“ за предотвратяване на геноцида.

Южна Африка също така поиска от световния съд да нареди на Израел да предотврати принудителното разселване, да позволи достигането на адекватна храна и вода до цивилното население и да гарантира запазването на доказателствата за всеки потенциален геноцид.

Адвокатите на Израел заявиха, че временните мерки, ако бъдат постановени, ще представляват „опит да се лиши Израел от възможността да изпълни задълженията си за защита на своите граждани, на заложниците и на над 110 000 разселени израелци“.

Решение на Международния съд

Като описва подробно временните мерки, които Израел трябва да приложи, съдията от МС отбелязва, че както Южна Африка, така и Израел са държави – страни по Конвенцията за геноцида, и следователно са се съгласили „да предотвратяват и наказват престъплението геноцид“.

Цитирайки член 2 от ключовия международен договор, подписан след Втората световна война, съдия Донохю обясни, че геноцидът се определя като „действия, извършени с намерение да се унищожи изцяло или частично дадена национална, етническа, расова или религиозна група“.

Според съда двумилионното палестинско население действително представлява отделна група.

Позовавайки се на чл. 3 от Конвенцията за геноцида, който забранява „заговор за извършване на геноцид“ и публично подстрекаване към извършване на геноцид, съдията заяви, че МС е взел под внимание редица изявления, направени от висши израелски служители.

Следващи стъпки

В допълнение към временните мерки, постановени в петък, висшият съд на ООН също така поиска от Израел да представи доклад в рамките на един месец „за всички мерки, предприети за изпълнение на настоящото разпореждане“.

Превод: Белослава Тенчева

Източник