САЩ и Великобритания санкциионираха иранска мрежа

0
220
Flag of Iran

Съединените щати и Обединеното кралство наложиха санкции на мрежа от хора, които по заповед на Иран са искали да убият ирански опозиционни активисти, съобщи Министерството на финансите на САЩ. Ведомството заяви, че мрежата е била ръководена от Министерството на разузнаването и сигурността на Иран, и наложи санкции на 11 души, свързани с нея, включително иранския наркотрафикант Наджи Ибрахим Шарифи-Зиндащи

Американското министерство на финансите заяви, че мрежата, ръководена от Шарифи Зиндащи, е извършила убийства и отвличания в няколко юрисдикции, за да заглуши предполагаеми критици на Техеран. Службата за чуждестранни активи на Министерството на финансите е органът, който администрира и следи за спазването на санкции, наложени от САЩ. Институцията съобщи, че през 2021 г. мрежата е наела канадски гражданин и член на базираната в Британска Колумбия незаконна рокерска група Hells Angels – Деймиън Патрик Джон Райън, за да убие в САЩ лица, които са избягали от Иран.

Санкциите идват на фона на нарастващото напрежение в Близкия изток. По-рано в понеделник САЩ и Обединеното кралство обвиниха подкрепяни от Иран групировки за нападение с дрон в Йордания близо до границата със Сирия, при което загинаха трима американски военни и около 30 бяха ранени.

Великобритания наложи санкции на ирански служители, които според нея са замесени в заплахи за убийство на журналисти на британска територия, и на други, които според нея са част от международни престъпни групировки, свързани с Техеран.
Външното министерство на Обединеното кралство заяви, че ще „наложи санкции на седем лица и една организация, включително на висши ирански служители и членове на организирани престъпни групи, които сътрудничат на режима“.

„Иранският режим и престъпните банди, които действат от негово име, представляват неприемлива заплаха за сигурността на Обединеното кралство“, заяви в изявление британският външен министър Дейвид Камерън.

Превод: Белослава Тенчева

Източник