Близо осем милиона души разселени заради войната в Судан

0
275
© UNHCR/Ala Kheir Displaced people arrive in South Sudan from Sudan through the Joda border crossing.
© UNHCR/Ala Kheir Displaced people arrive in South Sudan from Sudan through the Joda border crossing.

След десет месеца кървава война, близо осем милиона души са били принудени да напуснат домовете си в Судан, съобщава ООН, призовавайки за спешна допълнителна подкрепа за справяне с кризата.

 

Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди съобщи тревожната цифра в сряда, след като завърши посещението си в Етиопия, приютила много от разселените хора.

Като третата по големина страна, приемаща бежанци в Африка, в момента в Етиопия се намират близо един милион разселени хора – главно от Южен Судан, Сомалия, Еритрея и Судан. Приблизително 3,5 милиона етиопци са вътрешно разселени. От м. април 2023 г. повече от 100 000 души са преминали в Етиопия от Судан, включително близо 47 000 бежанци и търсещи убежище. По това време около 50 000 судански бежанци вече са се намирали в страната.

Пет други съседни държави също са приели голям брой судански бежанци. Повече от половин милион души са избягали в Чад. Средно 1500 души преминават дневно в Южен Судан.

Последната вълна от насилие в 20-годишния конфликт накара почти половината от 49-милионното население на Судан да търси необходимост от помощ. ООН съобщава, че 12 000 души са били убити до края на 2023 г., но се смята, че действителният брой на жертвите е по-висок.

Причини за хаоса

Судан потъва в хаос миналия април, когато дългото тлеещо напрежение между военните, водени от генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, и паравоенните Сили за бърза подкрепа, оглавявани от Мохамед Хамдан Дагало, избухна по улиците на столицата Хартум и в други области.

Насилието се разпростира от по-ранен конфликт, започнал още през 2003 г., когато бунтовници от етническата африканска общност на юг от Сахара започнаха въоръжен бунт, обвинявайки доминираното от арабите правителство в Хартум в дискриминация и пренебрежение.

Оттогава международно посредничество и мироопазващи сили се борят да овладеят насилието вече две десетилетия.

Хартум е опустошен

Според миналогодишен доклад на Международна организация за миграция на ООН, приблизително три милиона от разселените са родом от Хартум, епицентъра на конфликта.

В продължение на месеци Силите за бърза подкрепа контролира по-голямата част от града, правейки живота невъзможен за местните жители. Цели квартали са превърнати в развалини, безразборно обстрелвани и бомбардирани от армията. Милиони са избягали от града, а някои са твърде бедни, за да го напуснат. Други са останали, страхувайки се, че паравоенната групировка ще конфискува и ограби домовете им, ако избягат.

 

Напредък в усилията за прекратяване на войната в Судан

 

Източник: Al Jazeera