Места, които не бива да пропуснете в Сеул

0
454

Сеул – столица на “страната на утринната свежест”, Южна Корея, набира популярност като туристическа дестинация. С население от 10 милиона души, градът е сред най-големите градове в световен мащаб, а Сеулският столичен район с население от почти 25 милиона души, е четвъртият най-голям метрополитен регион в света.

На посетителите без екскурзовод със сигурност ще им бъде трудно да разгледат града без добра организация, но пътеводителят, който ще Ви представя събира задължителните места за посещение само в 3 дни.

Ден 1: Квартал Чонгно

Всяко посещение на Сеул задължително започва с обиколка на площад Гуанг-хуа-мун. На площада се намира статуята на И Сун Шин, корейски национален герой, участвал в 23 морски битки срещу японците и постигнал победа във всяка от тях по време на Японската инвазия срещу Корея през 1592-1598 г. Статуята на крал Седжонг Велики, създателят и разпространителят на корейската азбука хангъл през 15 век, е друга забележителност на този площад. От задната част на статуята можете да влезете в подземния Хангъл музей, посветен на развитието на корейската азбука през вековете, приноса на крал Седжонг Велики и славните битки на генерал И Сун Шин.

Борислава Ангелова | Статуя на Крал Седжонг Велики, площад Гуан-хуа-мун

В краят на площада пред Вас ще се открият главните порти на двореца Кьонг-бок-кунг, в чийто двор няма как да пропуснете да не се разходите. Построен през 1394 г., това е главният и най-голям от „Петте големи двореца”, построени по време на династията Чосон. В него освен да се насладите на традиционна корейска архитектура, може да изживеете своя миг в историческа корейска драма и да си наемете ханбок (корейско традиционно облекло), който можете да носите из цял Сеул. В 13:00 ч. можете да видите церемонията по смяната на караула пред портата на двореца, която предизвиква огромен интерес в посетителите от цял свят.

Борислава Ангелова | Главни порти на дворец Кьонг-бок-кунг
Борислава Ангелова | Покрив на павилион в дворец Кьонг-бок-кунг

В пределите на двореца се намира и Фолклорния музей, в който може да се запознаете с корейската история и култура по – обстойно, заедно с малко градче замръзнало в 90-те години на 20-ти век, което също е в музея. 

Борислава Ангелова | Реставрация на магазин за комикси и списания от 20. век, Фолклорен музей

Пук-чхон ханок селище – селище с традиционни корейски къщи е на по-малко от 20 метра разстояние от музея и е следващата спирка. Грубо преведен като „северен град“, Пук-чхон дава възможност на посетителите да надникнат в богатото културно наследство на страната. Този исторически квартал показва добре запазени ханок къщи, които датират от династията Чосон. Много от тях са различни чайни, традиционни ресторанти, магазини за сувенири или кафенета. Една от многобройните тесни улички в квартала отвежда до следващ известен квартал – Инса-донг.

Пук-чхон ханок селище

Инса-донг е дори по-известен сред туристите. Познат още като квартала на традиционните занаяти, там търговията кипи. Има магазини и кафенета на невъобразими места, до които може да се наложи да попитате местен, за да стигнете успешно, но скътаните в лабиринта “Инса-донг” кафенета никога не разочароват. Там е едно от най-добрите места за закупуване на най-различни сувенири, а за да намерите най – добрата оферта на това, което искате да вземете, не се срамувайте да обиколите няколко места, за да си изберете.

Борислава Ангелова | Сергия с традиционни корейски маски в Инса-донг

На пешеходно разстояние се намира най-голямата забележителност за феновете на модата и шопинга – мол Донг-де-мун. Освен всичките магазини, предлагащи разнообразни стилове, външният вид на сградата също предизвиква голям интерес.

Донг-де-мун Дизайн Плаза

Близо до мола е по-малко известния, но също толкова впечатляващ, изкуствено създаден пешеходен канал – Чхон-ге-чхон. По течението на канала се създават тематични проекти, които представляват интерес за местното население. За да стигнете до следващата туристическа спирка можете да се разходите нагоре по течението.

Изкуствено създаден пешеходен канал Чхонг-ке-чхон

Уличната храна в Инса-донг и Пук-чхон със сигурност е изкушителна, но не колкото тази в утопията на уличната храна – квартал Мьонг-донг. В него освен много щандове за улични снаксове можете да намерите и най – различни магазини: за К-поп албуми, сувенири, козметика (много козметика), аксесоари, будки за инстантни снимки, дрехи и много други. Обикновено на вторите, понякога и на третите етажи на тези магазини има кафенета, ресторанти или караоке стаи (норе-банг), които са най-често срещаното нещо в квартала. Мьонг-донг никога не спи, затова можете да изливата душата си в норе-банг на воля цяла нощ. 

Тълпи от хора на Мьонг-донг

Ден 2: Квартал Кангнам

По време на престоя си няма как да пропуснете квартал Канг-нам, един от най – скъпите квартали в Южна Корея, по – известен там като южнокорейският Бевърли Хилс, известен на света от хита на изпълнителя PSY – Gangnam Style.

Статуя в чест на хитовата песен Gangnam Style

Ако сте с метро в квартала първо ще можете да разгледате Пон-гън-са. Храмът е построен през 794 г. Храмът е дом на 3 479 будистки писания от 13 вида. Той предлага истинско убежище от градската суматоха, а в една от градините на храма се намира и най-голямата статуя на Буда в цялата страна

Борислава Ангелова | Най-голямата статуя на Буда в Република Корея, храм Понг-ън-са

В близост до будисткия храм се намира COEX мол, където основни атракции са книжарницата и библиотека на COEX и аквариумът COEX. След това можете да се отправите в по – северната част на квартала до улица Ап-ку-джонг. Близо до нея са разположени много от големите компании за развлекателно съдържание и музика като SM, JYP, Cube Entertainment. К-поп индустрията е голям фактор развиващ корейската икономика, затова сега там има фигурки и статуи на корейски музикални артисти, които я правят позната и като K-Star Road – задължителна спирка на всеки К-поп фен.

Борислава Ангелова | Библиотека Starfield, COEX мол

Докато все още сте в квартала задължително е да отделите няколко часа, за да посетите небостъргача на конгломерата Lotte – Lotte Sky Tower, който с височината си от 555 м. е най – високата сграда на корейския полуостров, 9-тата в света и предоставя уникална гледка на заобикалящия я Сеул.

Най-високата сграда в Република Корея, Lotte Sky Tower

Следващата атракция е точно на отсрещната улица. Увеселителният парк Lotte World е идеалното място за развлечения и разглеждане на забележителности както за корейци, така и за международни туристи. Тематичният парк е разделен на закритото приключение Lotte World Adventure и откритото езеро Magic Island, с допълнителни удобства, включително търговски център, фолклорен музей, ледена пързалка, хотел и др. Lotte World Adventure е най-големият увеселителен парк на закрито в света, пълен с първокласни разходки, фантастични паради и представления, а Lotte World Garden Stage представя различни тематични мюзикъли. Многообразието на тематичния парк несъмнено ще ви държи с часове там.

Lotte World

Ден 3: Квартал Йонгсан 

Планината Нам-сан (в буквален превод – южната планина) е висока 262 метра и предлага катерене, места за пикник и гледка към хоризонта на центъра на Сеул. Кулата N се намира в парка в планината.

Построена през 1971 г., сградата е първата обща радиотелекомуникационна кула в Южна Корея, предоставяйки телевизионно и радиоизлъчване в Сеул. Днес излъчва сигнали на големите корейски медии. Освен основната ѝ функция да предава радиосигнали, кулата е символ на Сеул и е избрана за най-любима забележителност на чужденците.

Борислава Ангелова | Сеулската телевизионна кула N

В кулата можете да си купите сувенири, да си направите снимки и да се насладите дори на обсерваторията. Освен това имате възможността да се любувате на неповторима панорамна гледка към Сеул. Терасата на площада пред кулата, обаче, остава най-голямата атракция на планината. Там се намират „катинарите на любовта“, където двойките заключват катинар, който да стои там завинаги и да поддържа любовта им също толкова дълго.

Недалеч от Нам-сан е Националният музей на Република Корея. Музеят е изключително интерактивен и модернизиран, за да превърне дори скучната за някои история в интересно и приятно изживяване. А ако сте отишли, за да видите специфично нещо можете да попитате роботите развеждачи, които ще ви заведат навсякъде в музея. Зоната около музея е чудесна за отдих и разходка.

Национален Музей на Република Корея

Кварталите И-те-уон и Хонг-де са чудесни места, на които да прекарате няколко часа, ако имате излишни. Хонг-де е интересен с често срещаните улични поп изпълнители и творци и е популярен сред младото поколение, особено студентите. И-те-уон също е младежки център, но той се събужда когато слънцето залезе, затова е известен като клубния квартал на Сеул. Това, което ги прави привлекателни и сред туристите са многобройните тематични кафенета, в някои от които измежду клиентите обикалят различни животни като кученца, котки, овце и дори опосуми

Улични музиканти в Хонг-де

Изпълнените с изтощително обикаляне на туристически обекти дни можете да завършите с малко популярния сред чужденците мост Пан-пхонай-дългият мост-фонтан в света. Той предлага нестандартно, но красиво шоу на вода, музика и светлини. Когато слънцето залезе, 200 светлини и струи вода правят различни форми в цветовете на дъгата във въздуха, в синхрон с музиката, които не може да пропуснете. Шоуто е напълно безплатно и може да се гледа от парковете от двете страни на река Хан.

Хора, наслаждаващи се на светлинното шоу на мост Пан-пхо

Това са задължителните за всеки посетител места, но Сеул предлага още много страхотни изживявания. 

Автор: Борислава Ангелова

Вече можете да ни следвате и във Вайбър и Телеграм!