Давос, криво огледало към един променящ се свят

0
257
Източник: Pixabay

В продължение на една седмица всеки януари крайбрежната алея в Давос предлага импровизиран барометър за това как се променя властта в световната икономика. По време на Световния икономически форум в алпийския курорт държавите и корпорациите временно превръщат бутиците и ресторантите, разположени по главната улица, в места за конференции и срещи. Тази година представителите на Близкия изток и Индия направиха голям фурор, отразявайки своето богатство и инвестиционна привлекателност. Подобно на криво огледало обаче, швейцарската конференция има склонност да преувеличава и изкривява.

Индийските делегации бяха в пълен състав в Давос. Присъстваха не по-малко от пет щата, включително „магнетичните“ Махаращра и Тамил Наду, които заеха места на крайбрежната алея, заедно с големи компании като Infosys (INFY.NS) и Wipro (WIPR.NS). Това беше демонстрация на желанието на Индия да привлече инвестиции от американски компании като Apple (AAPL.O) и Tesla (TSLA.O), които се стремят да намалят зависимостта си от Китай, като създават нови производствени центрове и други съоръжения.

Министърът на информационните технологии Ашвини Вайшнав заяви пред Reuters, че очаква годишните преки чуждестранни инвестиции в страната да надхвърлят 100 млрд. долара „през следващите няколко години“, което е доста повече от 71 млрд. долара, които Индия е регистрирала през 2022-23 г. Това ще спомогне за поддържане на ускорения растеж, който според прогнозите на S&P Global ще превърне Индия в третата по големина икономика в света до 2030 г. Тези очаквания обаче могат да бъдат сринати, ако приятелски настроеният към бизнеса министър-председател Нарендра Моди не успее да си осигури трети пореден мандат по-късно тази година.

Държавите от Персийския залив изразиха подобна увереност, въпреки несигурността в региона, предизвикана от конфликта между Израел и Газа. Саудитска Арабия не само се стреми да инвестира петролното си богатство в чужбина, но и се стреми да привлече мултинационални компании, финансови институции и туристи. В Давос древният саудитски пустинен оазис Ал Ула и футуристичният нов комплекс за недвижими имоти Неом се бореха за вниманието на делегатите, които се лутаха между срещите по заледената улица. На ивицата, която преди беше заета от стартъпи за криптовалута и доставчици на медицински психеделици, Обединените арабски емирства сега предлагаха на минувачите чаши с парещ горещ шоколад.

За разлика от тях, Китай направи скормно впечатление. Премиерът Ли Цян пътува до Давос, за да заяви, че страната е отворена за бизнес и представлява възможност, а не риск. Но посланието му не промени предпазливостта, с която повечето големи мултинационални компании и финансови институции подхождат към втората по големина икономика в света.

Основаните в Китай компании се опитаха да заобиколят трудните въпроси, свързани с влошаването на китайско-американските отношения, като предпочетоха да подчертаят своите глобални качества. Тъй като все по-малко световни компании искат да се ангажират с Народната република, един финансист отбеляза, че има повече време за ски, отколкото през предходните години. Няколко дни преди началото на конференцията американският гигант в управлението на активи BlackRock (BLK.N) откри нов раздел, в който отрази промяната, като реорганизира международните си операции, за да превърне Близкия изток и Индия в отделни подрегиони наред с Европа и Азиатско-тихоокеанския регион.

Геополитическото напрежение и ИИ са доминиращите теми на Световния икономически форум

Превод: Албена Томанова

Източник

 

Вече можете да ни следвате във Вайбър и Телеграм!