Геополитическото напрежение и ИИ са доминиращите теми на Световния икономически форум

0
205
Източник: DigWatch

Украйна, Близкият изток и Тайван са водещите теми в тазгодишната среща в Давос, като изкуственият интелект също заема важна позиция в дневния ред.

 

Още в началото на годишната среща на световния бизнес и политически елит в Давос, Швейцария, се прояви нарастващото безпокойство, че засиленото геополитическо напрежение може да навреди на и без това нестабилната глобална икономика.

Срещата на Световния икономически форум (WEF) бе насочена към възстановяване на доверието след поредицата неуспехи, създадени през последните четири години, включително войната, пандемията Covid-19 и криза на разходите за живот. Трите основни теми, потенциално засенчващи останалите проблеми са Украйна, Близкия изток и Тайван.

 

Прочетете повече за актуалността на форума: https://news.unabg.org/world-economic-forum-relevant/

 

Междувременно проучване на глобални бизнес лидери, отбелязващо началото на срещата в швейцарския планински курорт, показа, че главните изпълнителни директори на Обединеното кралство приемат развитието на изкуствения интелект по-бързо от колегите си в други страни.

Еманюел Макрон от Франция, Володимир Зеленски от Украйна и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се очаква да представят изявления пред WEF тази седмица, както и новият президент на Аржентина – Хавиер Милей.

С нарастването на напрежението в Близкия изток, САЩ изпращат своя държавен секретар Антъни Блинкен и своя съветник по националната сигурност Джейк Съливан в Давос. Президентът на Израел, Исак Херзог, също присъства, както и министър-председателите на Ирак – Мохамед Шиа ал Судани и на Йордания – Бишер ал Хасауне, също и министърът на външните работи на Иран – Хосейн Амир-Абдолахян.

 

Канцлерът на Обединеното кралство Джереми Хънт и канцлерът на хазната в сянка Рейчъл Рийвс ще говорят на тазгодишното събитие. Предшественикът на Хънт, Куаси Квартенг, също присъства.

Темата за изкуственият интелект ще доминира в Давос, като Сам Алтман от OpenAI трябва да участва в предвидени дискусии. Изкуственият интелект се разглежда от неговите привърженици като възможен начин за популяризиране на развитието, но WEF заявява в доклада си за глобалните рискове, публикуван миналата седмица, че с ИИ може да има злоупотреби.

 

Научете повече: Какво е изкуственият интелект? https://news.unabg.org/is-artificial-intelligence-regulation-necessary/

 

Интервюирана от CNBC, Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, предупреди, че без мерки за оформяне на използването му ИИ ще доведе до по-голямо неравенство. Тя каза: „Пристига – не си затваряйте очите и не бягайте от отговорност. Изкуственият Интелект изисква подготовка.“

В годишното си проучване, направено сред главните изпълнителни директори, счетоводната фирма PwC представи, че почти половината (42%) от управляващите британски компании са включили употребата на новата технология през изминалата година, в сравнение с 32% в други страни.

Проучването сред 4702 изпълнителни директори в 105 страни установява, че Обединеното кралство е един от лидерите в приемането на генеративния ИИ, който управлява чатботове като ChatGPT и генератори на изображения като Midjourney. Само 9% от германските изпълнителни директори и 20% от френските изпълнителни директори са приели GenAI, заедно с 38% от американските изпълнителни директори и 25% от китайските изпълнителни директори. Само Норвегия (53%), Япония (50%) и Финландия (49%) са били по-бързи.

Кевин Елис, старши партньор в PwC UK, каза: „След изкачване срещу икономическите ветрове, главните изпълнителни директори на Обединеното кралство търсят възможности за промяна и развитие. GenAI съдържа момент на „всичко или нищо“. Ако е прилаган внимателно, той предлага огромни предимства за ефективност, конкурентоспособност и в крайна сметка доходност.

„Базираната на услуги икономика на Обединеното кралство ги прави идеално предразположени за революцията на GenAI – изграждането на технологии е само половината от успеха. Гаранцията, че хората и фирмите могат да ги използват, е от ключово значение.“

Проучването на PwC установява, че главните изпълнителни директори на Обединеното кралство са оптимистични относно перспективите пред глобалната икономика, като 61% очакват тя да се подобри тази година – трикратно увеличение спрямо анкетата, проведена през 2023 г.

След почти две години, в които икономиката беше в застой, бизнес лидерите на Обединеното кралство бяха значително по-неуверени в перспективите за дъжавата си в сравнение с тези в  глобалната икономика. Само 39% очакват да се подобри през 2024 г., въпреки че PwC каза, че това е увеличение от 9% преди година.

 

На церемонията по откриването в Давос в понеделник вечер WEF връчи годишните си кристални награди на архитекта и преподавател Диебедо Франсис Кере, носителя на Оскар Мишел Йео и на музикант-продуцента Найл Роджърс.

Йео, звезда от много хитови филми, включително  Tomorrow Never Dies; Crouching Tiger, Hidden Dragon; и Everything Everywhere All At Once, беше призната за работата си по повишаване на вниманието и мобилизиране на подкрепа за целите на ООН за устойчиво развитие, както и за насърчаване на устойчива мода, подготовка за бедствия и пътна безопасност.

Кере получи наградата за „своето образцово лидерство“, чрез което помага на общността Гандо в Буркина Фасо да създаде социално, икономически и екологично устойчиво бъдеще чрез проекти, които се фокусират върху образованието, здравето и околната среда.

WEF също така призна хуманитарната дейност на Роджърс, включително борбата със системния расизъм, неравенството и несправедливостта, защитаването на младите хора и съосноваването на фондация „Ние сме семейство“ за насърчаване на културното многообразие след 11 септември.

 

Прочетете повече за изкуственият интелект: https://news.unabg.org/the-a-to-z-of-artificial-intelligence/

 

Превод: Рая Георгиева

Източник: https://www.theguardian.com/business/2024/jan/15/geopolitical-tensions-and-ai-dominate-start-of-world-economic-forum