Актуален ли е все още Световният икономически форум?

0
186

Експертите преценяват доколко Давос е полезен за световната общност.

Представители на правителства и международни организации, милиардери, предприемачи, експерти, учени, неправителствени организации и представители на пресата за пореден път се стичат в зимния спортен курорт Граубунден в Давос, Швейцария. Под мотото „Възстановяване на доверието“ на 15 януари започва 54-ата годишна среща на Световния икономически форум (WEF), чиято цел е да обсъди „основните принципи на доверието“ – прозрачност, съгласуваност и отговорност. Но продължаващите последици от пандемията COVID-19, както и от новите конфликти по света, може да затруднят възстановяването на доверието в институциите. В наши дни често се обсъжда и значението на самия WEF.

През последните години броят на участниците на високо равнище в годишната среща намаля, като липсват ключови имена като президента на САЩ Джо Байдън. През 2023 г. германският канцлер Олаф Шолц беше единственият лидер на държава от Г-7, който присъстваше. „Лидерите не губят интерес към форуми като WEF, но вземат стратегически решения дали е полезно да присъстват на срещата всяка година“, казва Питър Уилетс, почетен професор по глобална политика в Лондонския университет „Сити“. „Очаква се Володимир Зеленски да мобилизира подкрепа за Украйна, което вероятно ще означава, че руснаците ще изпратят политическа делегация на ниско ниво.“

Създаване на общности

Въпреки че не предлага категорични решения на проблемите, Давос все пак може да се разглежда като възможност за смекчаване на факторите, водещи до глобални конфликти, смятат експерти. „Подходът на WEF към решаването на проблемите се ръководи от … „многостранно управление“, което означава, че световните проблеми се решават най-добре от различните заинтересовани страни, които са засегнати от тях“, казва пред Al Jazeera Джак Копли, доцент по международна политическа икономия в университета в Дърам. Ето защо в основата на дейността на WEF е осигуряването на място за контакти и дискусии между някои от най-важните лица, вземащи решения в света.

„WEF със сигурност е основна сила, насърчаваща идеите за публично-частни партньорства и сътрудничество между много заинтересовани страни в отговор на глобалните предизвикателства“, казва пред Al Jazeera Ян Аарт Шолте, професор по глобални трансформации и предизвикателства в управлението в Лайденския университет. Истинската стойност на събитието се крие в този фокус върху изграждането на мрежи и натрупването на знания, за което то е спомогнало, макар и може би не по стандартите, за които често претендира.

В дневния ред на Давос

Според Доклада за глобалните рискове на WEF за 2024 г. липсата на информация и погрешната такава представляват най-голямата заплаха за света през следващите две години. На второ и трето място са екстремните метеорологични явления и политическата поляризация на обществото. Основен фактор, допринасящ за дезинформацията, е изкуственият интелект (AI), който може да създава убедителна дезинформация със светкавична скорост. Досега глобалните решения на това предизвикателство са били оскъдни. Европейският съюз има временно споразумение за регулиране на AI, но глобално регулиране не съществува.

Пропуск на целта

Някои критици никога не са вярвали, че WEF прави света по-добър – дори и да обича да твърди това за себе си. „WEF и други начинания с участието на много заинтересовани страни имат демократични дефицити, когато хората, които те засягат, нямат адекватни възможности да участват в процесите им и да ги контролират“, казва Шолте. По време на WEF през тази седмица със сигурност ще се обсъжда значението и наследството му.

[:bg]Давос 2019 – цената на компромиса[:en]The Value of Compromise: Davos 2019[:]

Превод: Албена Томанова

Източник

 

Вече можете да ни следвате във Вайбър и Телеграм!