НАТО ще проведе най-мащабните си учения от десетилетия

0
228
Източник: iStockphoto

Следващата седмица НАТО ще започне най-мащабните си военни учения от десетилетия насам, в които ще вземат участие около 90 000 военнослужещи. Целта е да се покаже, че Алиансът може да защити територията на държавите-членки, намиращи се в близост до Русия.

Ученията се провеждат в момент, когато войната на Русия срещу Украйна затихва. НАТО като организация не участва пряко в конфликта, но много от държавите членки изпращат оръдия, танкове и снаряди за Украйна.

Ученията, наречени Steadfast Defender 24, „ще покажат, че НАТО може да провежда и поддържа сложни операции в различни области в продължение на няколко месеца, на фронт от хиляди километри от Далечния север до Централна и Източна Европа и при всякакви условия“, заявиха от организацията. Ще участват повече от 50 кораба – от самолетоносачи до разрушители, както и над 80 изтребителя, хеликоптера и дронове и най-малко 1100 бойни машини, включително 133 танка и 533 бойни машини на пехотата, съобщиха от НАТО.

В месеците преди руските войски да навлязат в територията на Украйна през февруари 2022 г., НАТО започна да укрепва сигурността на източния си фланг. Това е най-мащабното усилване на военното присъствие на алианса след Студената война.

До края на май войските ще се придвижват към и през Европа в рамките на това, което НАТО описва като „симулация на възникващ конфликт с противник, който е близък по сила“. Според новите отбранителни планове на НАТО основните му противници са Русия и терористичните организации.

По време на втората част на учението специален акцент ще бъде върху разполагането на силите за бързо реагиране на НАТО в Полша. Други основни места на ученията ще бъдат балтийските държави, Германия – център на пристигащите подкрепления – и страни в периферията на алианса като Норвегия и Румъния.

„Алиансът ще демонстрира способността си да подсили евроатлантическата зона чрез трансатлантическо придвижване на сили от Северна Америка“, заяви американският генерал Кристофър Каволи – командващият силите на НАТО в Европа. Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер заяви, че това е „рекорден брой войски, които можем да привлечем и да проведем учение в рамките на този размер, в целия алианс, през океана от САЩ до Европа“

Бауер го определи като „голяма промяна“ в сравнение с броя на военнослужещите, тренирали само преди една година. Ще участва и Швеция, която се очаква да влезе в НАТО тази година.

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс заяви, че правителството в Лондон ще изпрати 20 000 войници, подкрепени от модерни изтребители, разузнавателни самолети за наблюдение, военни кораби и подводници, като голяма част от тях ще бъдат разположени в Източна Европа от февруари до юни.

Превод: Лора Димитрова

Източници: AP News, Reuters