Часът на Земята – Време е за действия!

0
1762

03_EH 60+ LOGO_PRIMARY CLR_JPEG_0

Днес, 28 март, 20:30 ч. местно време, хора, предприятия, градове и забележителности от цял ​​свят, ще изключат осветлението си за един час, за да се насочи вниманието към климатичните промени. С угасването на светлините, поддръжниците на Часа на Земята (Earth Hour) също ще допринесат с реални решения за климатични действия, най-голямото екологично предизвикателство пред съвременния свят.

Тази година, Часът на Земята се очаква да бъде отбелязан в рекордни величини, с безпрецедентните 172 страни и територии, които са потвърдили участие, включително народи, които са сред най-големите „жертви“ на климатичните промени, като Филипините, Малдивските острови и Мадагаскар, както и ключови климатични фактори, като Бразилия, Съединените щати и Китай.

От своето учредяване в Сидни през 2007 г., Часът на Земята се е превърнал в най-голямото световно движение на местно ниво за околната среда, което цели да повиши обществената осведоменост и да ускори климатични действия, в повече от 7000 града в света.

Над 1200 забележителности, като Айфеловата кула в Париж и мостът Голдън Гейт в Сан Франциско, ще изключат осветлението си. Близо 40 от обектите на ЮНЕСКО в Списъка на световното културно наследство, включително Акропола в Атина и Единбургския замък в Шотландия, също са планирани да изключат светлините си, в подкрепа на Часа на Земята.

Светлините по света ще угаснат за един час, но необходимостта от предприемане на климатични действия, се простира през цялата година. Както Часът на Земята носи временно тъмнината на много от най-разпознаваемите световните забележителности, WWF се надява да хвърли постоянна светлина върху силата на всеки индивид в борбата с климатичните промени.

Часът на Земята ни показва какво можем да постигнем заедно.

Във видео послание, Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, заяви: „Климатичните промени са проблем за хората. Хората причиниха климатичните промени и сега хората страдат от тях. Също така, хората са тези, които могат да решат проблема. Часът на Земята показва какво е възможно, когато се обединим в подкрепа на нашата околна среда.“

Генералният секретар отбеляза, че през декември в Париж, Организацията на обединените нации ще обедини страните заедно, за да постигнат съгласие по ново, универсално и значимо споразумение за климата, което завършва „една година на действие“ за устойчивото развитие.

„С изключването на светлините, ние подчертаваме, че повече от един милиард души нямат достъп до електричество. Тяхното бъдеще благополучие изисква достъп до чиста, достъпна енергия“, каза Бан Ки-Мун, като подчерта, че с изключването на светлините по света, Часът на Земята показва какво е възможно, когато международната общност се обединява в подкрепа на кауза.

„В миналото унищожаването на околната среда е било резултат на невежество и затова е лесно да го простим. Днес сме добре информирани. Затова е изключително важно да направим етична преценка на наследеното, на това, за което носим отговорност ние и на това, което ще оставим за следващите поколения. Нашето поколение е ключово. Имаме глобални комуникации, а конфронтациите са по-чести от диалога“, заяви Далай Лама.

В България, WWF посвещава Часа на Земята на българските реки. Време е да им отвърнем с грижа, защото сме на път да ги загубим. Повече за инициативата на WWF България и петицията за опазване на реките под мотото „Допиши историята на реката“, може да прочетете тук.

Часът на Земята 2015 ще се проведе в събота 28 март в 20:30 ч. местно време.

 

Източник и снимка: Earth Hour, UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова