Барак Обама и папа Франциск на историческа среща в Белия дом

0
1068

 

Pope_Francis_at_Vargihna
Снимка: Wikimedia Commons

Президентското семейство ще посрещне папа Франциск в Белия дом по време на неговото посещение в САЩ на 23 септември. Когато Барак Обама за първи път се срещна с папата във Ватикана през март 2014 г., той настоя Светият Отец да посети САЩ и двамата обсъдиха широк кръг от въпроси, включително икономическите перспективи, имиграционната реформа в САЩ и защитата на цивилните в конфликтните райони по света.

Обама често е изразявал възхищението си към способността на папата да привлича внимание към въпроси, отнасящи се до неравното разпределение на доходите, дори когато между тях е имало разногласие по определени социални теми.

В съобщение от Белия дом обявиха, че Обама се надява с папата да продължат разговора за своите споделени ценности и отговорности, включващи околната среда и защита на религиозната свобода и малцинствата.

След като Белия дом съобщи, че ще поднови дипломатическите връзки с Куба, се разкри, че по време на срещата между Обама и папа Франциск през 2014 г. се е обсъдило също желанието на папата да се възстановят отношенията между двете нации. Когато обяви тази промяна в политиката си, Обама благодари на Негово Светейшество и каза, че „моралният пример (на папата) ни показва колко е важно да се стремим да направим света такъв, какъвто трябва да бъде, а не да се примиряваме със света, какъвто е”.

Взаимоотношенията между главата на Католическата църква и Белия дом не винаги са били толкова приятелски. През 2009 г., когато Обама се срещна с папа Бенедикт XVI във Ватикана, двамата имаха дълбоки различия по въпроси за абортите и проучванията на стволови клетки.

Подаръкът, който Обама даде на папа Франциск по време на срещата им през 2014 г., беше знак за ново начало в техните отношения. Президентът даде на папата семена, които бяха в кутия, направена от дървен материал, съхраняван в базиликата Балтимор – първата катедрала в САЩ.

В отговор папата даде на Обама два медальона, единият от които символизира нуждата от мир и солидарност между двете полукълба. Освен това Обама получи копие от „Радостта от евангелието”. Книгата е написана от папата и призовава за нова епоха на евангелизация и акцентира върху бедните.

По време на посещението си във Вашингтон папата ще говори пред обща среща на двете камари на Конгреса. Това ще бъди първият път, в който папа е правил нещо подобно в американската история. По-късно той ще изнесе реч и пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк и ще посети католически събор във Филаделфия.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: CNN