ChatGPT: Възможностите, които предлага и професиите, които заплашва

0
337
Кредит: Василена Димитрова

Чатботът на компанията OpenAI беше пуснат за публично тестване през ноември миналата година и притесненията, че ще замени хората в част от професиите не спират да растат. С развитието на технологиите все повече експерти са на мнение, че част от професиите ще променят своя облик, разчитайки все повече на възможностите, които изкуственият интелект може да предложи. Изкуственият интелект се развива по-бързо от всякога, а чатботът на OpenAI и задачите, които може да изпълнява са повод и за известна доза притеснение. 

 

Какво представлява ChatGPT и какви са неговите възможности?

ChatGPT e езиков модел, който е способен да изпълнява редица задачи, сред които писане на текст по предварително зададени параметри, създаване на елементарен компютърен код и откриване на грешки във вече създаден от човек код. Текстовете, които могат да бъдат създадени от него, до голяма степен наподобяват човешката реч, но има редица случаи, в които те са съдържали невярна или подвеждаща информация. Езиковите модели предвиждат вероятността за употреба на следващата дума в изречението, използвайки определена база данни. Алгоритмите, по които работи, започват да правят свои връзки между различните типове информация, с които машината разполага и тя се “научава” да определя кои елементи си съвпадат в конкретни случаи.  Ако например решим да проверим до къде се простират способностите на чатбота на български език разбираме, че възможностите му са доста по-ограничени в сравнение с тези на английски език. Причината за това е точно базата данни, с която разполага – в пъти повече на английски език, в сравнение с на български.

Защо някои професии в бъдеще могат да бъдат заменени от ChatGPT и кои са те?

Чатботът на OpenAI е тестван в изпълняването на различни задачи, извършвани в работния процес в редица професии. Експерти посочват редица човешки характеристики и умения, които ChatGPT пресъздава успешно или дори се справя по-добре. Част от тестваните и съпоставени умения включват работата с база данни, аналитичните способности, четенето, създаването, разбирането на текст, способността за анализиране и интерпретиране на информация и други. Ето част от професиите, които са пряко застрашени от изкуствения интелект:

 

 

Технически професии (програмисти, софтуерни инженери, анализатори на данни)

Програмистите, софтуерните инженери и анализаторите на данни могат да бъдат изместени от изкуствения интелект. Кодирането и компютърното програмиране са търсени умения, но е възможно ChatGPT и други подобни инструменти да запълнят някои от празнините в тази сфера в близко бъдеще, поради възможността на робота да пресмята числа с относителна точност. Възможно е част от работата да се извършва от изкуствен интелект с цел по-бързо изпълнение, в помощ на програмистите, а не вместо тях, смятат някои експерти.

 

Работни места в правната индустрия (помощник-юристи, юридически асистенти)

 

Изкуственият интелект може да възпроизведе част от работата, която извършват помощник-юристите и правните асистенти, въпреки че според експертите те не могат да бъдат изцяло заменени. Това е така, защото броят на работните места в тази сфера е сравнително малък и те са силно изложени на автоматизация още преди появата и развитието на изкуствения интелект. Помощник-юристите и правните асистенти отговарят за големи количества информация, която се синтезира и превръща в правна справка или определено юридическо становище, задача, която би могла да се извършва без проблем от изкуствен интелект в по-голямата си част.

 

Работа в сферата на финансите (финансови анализатори, лични финансови консултанти)

Работниците във финансовата индустрия могат да бъдат изложени на риск от заместване с изкуствен интелект. Подобно на анализаторите на пазарни проучвания, финансовите анализатори, личните финансови съветници и други работни места в сферата на личните финанси, които изискват обработване на значителни количества цифрови данни, могат да бъдат засегнати. Изкуственият интелект е способен да посочи кои инвестиции са по-добри, да посочи недостатъци, да съобщава различни данни, за да състави прогноза за по-добри инвестиционни подходи.

 

Изкуственият интелект няма да може да автоматизира напълно тези работни места, тъй като се изисква определена степен на човешка преценка, за да се разберат нуждите и предпочитанията на конкретния клиент или работодател.

Графични дизайнери

Редица инструменти, които използват изкуствения интелект, са способни да генерират изображения за секунди, превръщайки индустрията в потенциално застрашена от изкуствения интелект. Без съмнение това ще доведе до период на трудности за редица хора, чиято работа пряко ще бъде засегната. 

Счетоводители

Експертите смятат, че работата на счетоводителите може да бъде застрашена заради ChatGPT. Тази професия обикновено се смята за една от най-стабилните професии, но дори служителите в този бранш могат да бъдат изложени на риск. Технологиите все още не са достигнали такова ниво на развитие, за да лишат всички хора от работа, но със сигурност все повече сфери се оказват пряко застрашени по една или друга причина.

 

Работа в медиите (журналистика, реклама, създаване на съдържание, техническо писане)

Експертите твърдят, че изкуственият интелект като ChatGPT е добър в създаването на писмено съдържание и може да се справи дори по-ефективно в изпълнението на задачи от този тип. Работните места в медиите във всички сфери – включително в областта на рекламата, журналистиката и всяка роля, която включва създаване на съдържание – могат да бъдат засегнати от ChatGPT и подобни форми на изкуствения интелект, благодарение на възможността да анализира и интерпретира огромни количества данни и информация. Въпреки всичко, човешкият фактор остава, а мнозина са на мнение, че този тип работа не би могъл да бъде изместен изцяло от изкуствения интелект, защото той не рядко генерира статии, които се оказват фалшиви или подвеждащи, споделят и журналисти, тествали представянето на изкуствения интелект в тяхната сфера.

Специалисти по обслужване на клиенти и поддръжка

Специалистите по обслужване на клиенти и поддръжка може да загубят работата си заради изкуствения интелект, твърдят експерти. Вероятно сте били в ситуация да се обаждате или да чатите с отдела за обслужване на клиенти на дадена компания и да ви отговаря робот. ChatGPT и свързаните с него технологии могат да продължат тази тенденция. 

Независимо колко се развиват технологиите и изкуственият интелект, човешкият фактор в по-голямата част от професиите не би могъл да се пренебрегне. ChatGPT и други инструменти, базиращи се на изкуствения интелект могат да бъдат в помощ на служителите благодарение на множеството възможности, които ни предоставят, но границата между полезното и опасното е малка. Тепърва технологиите ще се развиват и ще определят облика не само на работното място, но и на света, в който живеем.

Автор: Стела Димитрова

Източници: The Economic Times, Evening Standard, Insider, Булевард България