Китай отменя строгите правила за Ковид след протести

0
84
Източник: Pixabay

Китай отменя най-тежките си политики за борба с болестта Covid, включително принуждаването на хората да се настаняват в карантинни лагери, само седмица след забележителните протести срещу строгия контрол.

Разхлабването на мерките идва, след като в страната се проведоха най-големите протести от десетилетия насам. Миналата седмица тълпи излязоха по улиците на няколко града, за да критикуват забраните и пандемичните ограничения. Събитието беше предизвикано от смъртоносен пожар в западната част на Синдзян – според критиците жертвите не са могли да избягат от сградата поради блокирането ѝ, но Пекин отрича това.

На някои места протестите прераснаха и в директна критика на президента Си Дзинпин и Китайската комунистическа партия – значителна проява на непокорство, като се има предвид нетърпимостта на страната към политическото инакомислие.

След протестите от 24-26 ноември китайските власти започнаха да освобождават някои градове от локдаун. Властите също така започнаха да смекчават езика на опасността от Ковид.

Хората с Ковид вече могат да се изолират у дома, а не в държавни заведения, ако имат леки или никакви симптоми. Освен това вече не е необходимо да показват тестове за повечето места и могат да пътуват по-свободно в страната.

Гражданите изразиха облекчение, но и загриженост от внезапните промени.

Мащабните промени показват, че Китай най-накрая се отказва от политиката си за нулева толерантност към политиките на Ковид и иска да „живее с вируса“ като останалата част от света. Това се случва в момент, когато страната се бори с най-голямата си вълна от заразени – над 30 000 души всеки ден.

Досега Китай принуждаваше хората с Ковид и всички, които са били близки контактни, да отидат в карантинни лагери. Тази политика беше крайно непопулярна, защото разделяше семейства и извеждаше хората от домовете им. Съобщава се също, че някои от центровете са с лоши условия на живот и недостатъчен персонал.

В сряда Националната здравна комисия на Китай обяви редица други нови свободи. „Високорисковите“ райони следва да бъдат освободени от мерките в рамките на пет дни, ако не бъдат открити нови случаи. Няколко града в Китай бяха под локдаун за месеци тази година, дори когато имаше само няколко случая. Мерките ще продължат, но ще се прилагат само за по-целенасочени райони – например определени сгради, помещения или етажи, за разлика от затварянето на цели квартали или градове.

Експертите предупредиха, че всяко облекчаване на нулевия контрол върху Ковид в Китай ще трябва да се извърши бавно, тъй като в страната с население от 1,4 милиарда души може да се наблюдава огромен скок на случаите, който да претовари здравната й система.

Според здравните експерти ускоряването на ваксинацията на възрастното население е от ключово значение.

„Надяваме се това да стане преди Китайската нова година (през януари 2023 г.), тъй като ще има голямо движение на населението, което пътува и се връща у дома“, добави той.

Международните граници на Китай също остават затворени за повечето чужденци, но според някои анализатори тази бърза промяна показва, че страната може да се отвори отново през следващата година.

Превод: Десислава Петкова

Източник: BBC