Нова вертикална ферма в Саудитска Арабия

0
180
Изображение: iSock

Вертикалното земеделие има потенциала да помогне за облекчаването на нарастващото опустиняване в Близкия изток, което може да застраши доставките на храни в региона в бъдеще.

Саудитска Арабия скоро ще получи нова вертикална ферма.

Арабската компания за селскостопански технологии Моврек (Mowreq) и ЙесХелт Груп (YesHealth Group), друга агротехнологична фирма, базирана в Тайван, създадоха съвместно предприятие за разработване на мрежа от вертикални ферми в цяла Саудитска Арабия. Те ще започнат с изграждането на вертикална ферма в столицата Рияд.

Предприятието, наречено Вертикал Фармс Къмпъни (Vertical Farms Company), има за цел фермата да стартира до 2023 г.

Какво означава това?

Вертикалното земеделие е процес на отглеждане на храна във вертикално подредени слоеве в закрито пространство. Фермите използват технология за отглеждане на растения извън почвата. Някои използват риби за генериране на хранителни вещества, докато други използват разтвори. Използва се и изкуствена светлина вместо слънчева.

Вертикалното земеделие има за цел да реши проблема с продоволствената сигурност, възникнал поради бързото нарастване на населението, но не и на обработваемите площи.

Вертикалното земеделие има множество предимства. То изисква значително по-малко пространство от традиционното земеделие и също така използва по-малко химикали и по-малко вода, което го прави потенциално полезен за околната среда.

Защо това е важно?

Вертикалното земеделие може да бъде особено полезно в Близкия изток поради нарастващото опустиняване в региона. Саудитска Арабия не е имунизирана срещу това и правителство започна да се занимава с възникналата опасност през последните години. През октомври кралството засади 12 милиона дървета за борба с проблема.

Саудитска Арабия разполага с необходимия капитал за инвестиране във вертикално земеделие поради петролното си богатство.

Кралството вече има няколко вертикални ферми. Наийм Фармс (Naeem Farms) вече има вертикална ферма в град Джеда на Червено море. Моврек (Mowreq) също има вертикална ферма в града. АйФарм (iFarm) също беше планирала да пусне вертикална ферма в Рияд миналия октомври, въпреки че не е ясно дали фермата все още работи.

Саудитска Арабия няма проблеми с недостиг на храна в момента, но нейният разкъсван от война южен съсед Йемен има. Организацията на обединените нации от години предупреждава, че много от жителите на държавата живеят в условия на глад.

Нещо повече

Наскоро, саудитски компании инвестираха в много други проекти за зелени технологии. Саудитската енергийна компания АКВА Пауър (ACWA Power) също обяви тази седмица голям проект за слънчева електроцентрала в кралството. Саудитският публичен инвестиционен фонд също наскоро разкри планове за компания за електрически превозни средства и летище в Рияд, захранвано от възобновяема енергия.

Превод: Моника Мишева
Източник: Al-Monitor